Amire rég nem volt példa: csökkennek a lakásárak Budapesten

Csak felerősítette a lakásárak mérséklődését a koronavírus-járvány, az adásvételekben viszont jelentősebb visszaesés történ. A falusi csok ugyanakkor érdemben hozzájárult ahhoz, hogy a községekben ne álljanak le az adásvételek.

2020. 06. 09. 11:10
null
Eladó lakás Budapesten. Ismét fellendült az ingatlanok adásvétele Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedéves alapon két százalékkal csökkentek a lakásárak Budapesten 2019 utolsó három hónapjában, országosan stagnálás volt jellemző – közölte Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Lakáspiaci jelentés online bemutatóján, hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány már lassuló állapotában érte el a hazai lakáspiacot. Mindezek nyomán áprilisban éves alapon mindössze hat százalék volt a drágulás mértéke Budapesten, országosan pedig nyolc százalékot tett ki az áremelkedés 2019 áprilisával összevetve.

A drágulás ütemének lassulása tíz százalékkal kevesebb adásvételt jelentett tavaly, sőt Budapesten negyedével kevesebb adásvétel köttetett, mint 2018-ban. Nagy Tamás megjegyezte, e téren a járvány hatása még erősebb volt,

áprilisban 70 százalékkal zuhant az adásvételek száma a fővárosban 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a fizetési moratórium kedvező hatásaként az eladók nem kényszerülnek azonnali értékesítésre, vagyis nem kell áron alul túladniuk ingatlanukon.

Piaci adatok szerint február végéhez viszonyítva

április végére 22 százalékkal nőtt a fővárosban kiadásra kínált lakások száma, számos, korábban rövid távra, turisztikai céllal kiadott lakás kerülhetett át a hosszú távú bérleti piacra.

A bérleti szerződéseket sokan újratárgyalták, a bérleti díjak mérséklődése pedig a lakáspiacra is átgyűrűzik.

A főosztályvezető megjegyezte, a kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatására már most 16 százalékkal kevesebb, fejlesztés alatt álló lakás található a fővárosban az egy évvel korábbival szemben. A jegybank szakértői a rozsdaövezeti lakásáfa bevezetésének hatására mégis kisebb visszaeséssel számolnak csak:

a 2019-es 21 ezer lakásos csúcs után az idén 18 500 lakást adhatnak át, jövőre 15 500-at, 2022-ben pedig mintegy 16 ezret.

 

Befolyásoló falusi csok

A Magyar Nemzet falusi csokra szóló kérdésére Nagy Tamás hangsúlyozta: a visszaesés érdemben eltérően alakult a fővárosban és vidéken. A községekben nem volt visszaesés, hanem mérsékelt növekedés látszott az adásvételekben, amit Nagy Tamás részben a falusi csoknak tulajdonított. Hozzátette, a teljes, csokhoz kötött otthonteremtési program érdemi szerepet tölt be a lakáshitelezésben, annak 20-25 százalékát adta az elmúlt időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.