Aranyvarrat a szerb–magyar gázvezetéken

A Törökországból induló, Bulgárián és Szerbián át a magyar határig húzódó vezeték évente 15,7 millió köbméter Fekete-tengerről érkező gázt hozhat Közép-Európába.

Forrás: mti2021. 07. 04. 13:22
null
Horgos, 2021. július 4. Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója (b) és Dusan Bajatovic, a szerb-orosz tulajdonú Gastrans d. o. o. igazgatója kezet fog a határt keresztezõ szerb-magyar nagynyomású földgázvezetéknél a vajdasági Horgos és a Csongrád-Csanád megyei Röszke határában 2021. július 4-én. A Magyarországról átsajtolt csõvég, illetve a szerb vezeték végpontjának összehegesztésével, az „aranyvarrat” elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása. MTI/Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összehegesztették a Magyarországról átsajtolt csővéget, illetve a szerb vezeték végpontját a vajdasági Horgos határában vasárnap; az úgynevezett aranyvarrat elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta: a két 1200 milliméteres cső összehegesztésével szimbolikus pontjához érkeztek a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai.

– A tervek szerint a projekt október 1-jére készül el, a beruházás révén Magyarország jelentős mennyiségű földgázt fogadhat majd Szerbia irányából. Az összeköttetés a magyar földgázvezeték-rendszer hatodik nagy teljesítményű betáplálási pontja, így a kereskedők megválaszthatják, hol tudják legolcsóbban és legnagyobb biztonsággal megvásárolni a földgázt – ismertette.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a beruházás Magyarország ellátásbiztonságának és ellátási útvonalainak diverzifikálása szempontjából is meghatározó.

Ferencz I. Szabolcs és Dušan Bajatović
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. a magyar–szerb határtól Kiskundorozsmáig – ahová az algyői tároló és a Románia felől érkező gázvezeték is csatlakozik – mintegy 15 kilométernyi vezetéket épít ki, és kialakít egy nemzetközi mérőállomást is. A fejlesztés a magyar oldalon mintegy húszmilliárd forintból valósul meg, a teljes költség pedig a jövő évre tervezett utómunkálatokkal várhatóan 23 milliárd forint lesz.

Dušan Bajatović, a szerb–orosz tulajdonú Gastrans d. o. o. igazgatója elmondta: a Törökországból induló, Bulgárián és Szerbián át a magyar határig tartó vezeték évente 15,7 millió köbméter Fekete-tengerről érkező gázt képes biztosítani Közép-Európának. A kivitelezés során sok műszaki és szabályozási kérdést kellett megoldani, egyaránt megfelelve a nemzeti és az európai hatóságok előírásainak. A vezeték 403 kilométeres szerbiai szakasza elkészült, jelenleg egy-egy kompresszorállomást építenek Szerbiában és Bulgáriában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.