ÁSZ-elnök: Szükséges a pénzügyi gondosság!

Domokos László szerint a költségvetési tervezet célra tartó, tartalékokat is képező irányt mutat.

Magyar Nemzet
2020. 05. 08. 19:24
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célra tartás, rugalmasság, tartalékolás. Ezek a tulajdonságok kell, hogy jellemezzenek minden költségvetést – fogalmazott Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a következő évre vonatkozó tervezet kapcsán. Szerinte a gazdasági és társadalmi helytállást az ország így képes költségvetési eszközökkel is megalapozni a váratlan helyzetek esetében is.

Az ÁSZ honlapján közzétett elnöki állásfoglalásban felidézi, hogy Magyarországot 2008-ban teljesen felkészületlenül érte a válság, és ez a példa arra figyelmeztette a jelenlegi kormányzatot, hogy elengedhetetlen a felkészülés.

– Örvendetes, hogy a kormány megfogadta az ÁSZ, illetve a Költségvetési Tanács értékelését és javaslatait, és évek óta olyan költségvetést tervez, amely nagyobb mozgástérrel rendelkezik az esetleges gazdasági visszaesések, veszélyhelyzetek kezelésére – fogalmazott. – Láttuk, hogy ez az olyan igazán rendkívüli, korábban nem ismert jelenségeket is felvonultató helyzetben, mint a mostani koronavírus járvány, még az újratervezéshez is kellő alapokat nyújt az egyéb szükségessé vált intézkedések mellett – fűzte hozzá Domokos László.

Szavai szerint ezek miatt egyértelműen jónak és gondosnak tartja, hogy a kormány már az Országgyűlés tavaszi ülésszakára előkészíti a következő, 2021-es évi költségvetési tervezetét. – Ellenvéleményeket is olvasok, melyek szerint túl korai még a következő évi büdzséről dönteni, mivel a jelenlegi helyzetben nagy a bizonytalansági faktor. Nem értek egyet ezzel az állásponttal – emeli ki az ÁSZ első embere.

Megítélése szerint a mostani tervezet egy elfogadott, célra tartó, rugalmas és tartalékokat is képező költségvetés irányt mutat, tervezhetőbbé teszi az életünket és minimalizálhatja a veszteségeket. – Természetesen mindig az adott helyzethez alkalmazkodó módon megteremtendő biztonságunkat éppen a gondos pénzügyi tervezés alapozhatja meg és tehet bennünket képessé – mind országos, mind családi szinten – a rugalmas reagálásra – írja a számvevőszék honlapján. Domokos László hozzáteszi, hogy az Állami Számvevőszék elnökeként és a Költségvetési Tanács tagjaként is azért dolgozik, hogy hozzásegítse az Országgyűlést egy gondos és versenyképességet erősítő, a biztonságunkat szolgáló költségvetési keretet biztosító törvény elfogadásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.