Ausztria karnyújtásnyira van

Rendkívüli eredmény — röviden így értékelte lapunknak az Állami Számvevőszék elnöke, hogy a legfrissebb kimutatás szerint tíz százalék alá csökkent Magyarországon az áfarés, vagyis száz beszedhető forgalmi adóforintból az adóhivatal több mint 90-et be is szed. Domokos László szerint a feketekereskedelem visszaszorítása idehaza kulcskérdés: szerinte az illegális szféra legtöbb jelenlegi szereplőjét is adófizetésre kell szorítani, az így befolyó pénzből pedig újabb tehercsökkentésre, esetleg különféle közfeladatok megvalósítására vagy a költségvetési hiány további mérséklésére is áldozhat az állam.

Jakubász Tamás
2019. 09. 11. 7:34
null
Domokos László: A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell, ez a hosszú távú fejlődés egyik záloga Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb kimutatások szerint tíz százalék alá csökkent idehaza az úgynevezett áfarés. A mérőszám azt mutatja meg, mekkora a különbség az elvben beszedhető forgalmi adó és az áfa címén ténylegesen be is érkező összegek között.

Eszerint száz lehetséges forintból már több mint kilencven meg is érkezik a költségvetésbe. – Az eredmény rendkívüli. Nemcsak életszínvonalban, de az adóügyekben is jó ideje szeretnénk utolérni Ausztriát, s a friss érték azt mutatja: Ausztria ebből a szempontból tulajdonképpen már egyáltalán nincs messze – így értékelt lapunknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Domokos László a részletekről szólva kifejtette, hogy az ÁSZ, mint a közpénzek felhasználásának őre, rendszeresen elemzi az adóbevételek alakulását s ezzel az adóhivatal munkáját. A stabil állami gazdálkodáshoz ugyanis elengedhetetlen a bevételek kiszámítható garantálása.

Domokos László: A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell, ez a hosszú távú fejlődés egyik záloga
Fotó: Havran Zoltán

– Az elmúlt években több innovatív megoldást alakított ki a hatóság. Az online pénztárgépek rendszere és az ekáernek nevezett, közúti szállítmányozást ellenőrző módszer már korábban megkezdte működését, ezek mellett tavaly üzembe állították az online számlázást is. A forgalmi adó beszedése főként e megoldások bevezetése miatt javult látványosan – fogalmazott az ÁSZ elnöke, majd röviden összefoglalta, milyen jelentősége van annak, hogy egyre csökken idehaza az adóelkerülés lehetősége.

– Az világos – kezdte –, hogy az állami kiadások nagyságát alapvetően meghatározza a bevételek mennyisége. Ideális a helyzet, ha az állam úgy tudja növelni adóbevételeit, hogy közben nem emel az adókulcsokon. Ilyenkor ugyanis pénzügyi mozgástér keletkezik.

– A kérdés az, hogy az állam miképpen költi el az így rendelkezésére álló összegeket – fogalmazott Domokos László, majd megemlítette az úgynevezett fenntartható kifehérítés fogalmát. Ennek az a lényege, hogy az állam nagy erőket összpontosít az adó minél nagyobb arányú beszedésére, a többletként jelentkező bevételt pedig a közterhek csökkentésére fordítja.

A gyakorlat többször bizonyította már, hogy az alacsonyabb adót a cégek, a magánszemélyek inkább befizetik, vagyis a köztehermérséklés jó eséllyel újabb extra bevételeket hoz. Ez a pénz pedig ismét az elvonás mérséklésére használható, miközben folyamatosan javítani kell az adóhivatal munkájának hatékonyságát, elsősorban a digitalizáció eszközeivel. Ezek miatt újabb többlet remélhető.

– Kijelenthetjük, hogy az utóbbi években Magyarországon megvalósult a fenntartható kifehérítés modellje – szögezte le az elnök, utalva arra, hogy hatékonynak bizonyultak az online pénztárgépek, az ekáer és az online számlázás, miközben a közterhek – főként az úgynevezett munkát terhelő adók – folyamatosan csökkennek. – A kérdés most az, hogy a feketegazdaság visszaszorításából származó pénzt mire költse az állam – mutatott rá Domokos László, majd folytatta: az ÁSZ elemzései alapján tovább kell csökkenteni a munkára rakódó terheket, vagyis a járulékokat, a személyi jövedelemadót vagy a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

– De – tette hozzá – tovább mérsékelhető a költségvetés hiánya, s mód van arra is, hogy bizonyos, a közösség számára fontos célokra áldozzon az állam. Idesorolható például a klímavédelem.

Utóbbi kapcsán az elnök rámutatott, hogy a klímavédelem és a gazdasági versenyképesség szorosan összefügg egymással. Úgy vélekedett: a klimatikus viszonyok változásához alkalmazkodni kell, ez a gazdaság hosszú távú fejlődésének egyik záloga.

– Az ÁSZ elemzése nemrégiben egyértelműen rávilágított, hogy a következő évtizedben azok lesznek a versenyképes nemzetgazdaságok, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátását mérséklő technológiákat, technikákat nagy arányban fejlesztik és alkalmazzák. Magyarországnak az adóbeszedés hatékonysága mellett ebben is érdemes élen járnia – húzta alá Domokos László.

Óriási csökkenés

Magyarországon öt év alatt 12 százalékponttal csökkent az úgynevezett áfaadórés, vagyis a költségvetésből kieső forgalmi adóbevétel nagysága az Európai Bizottság friss tanulmánya szerint. A hazai áfarés – becsült – mértéke 2013-ban 21 százalék volt, az érték tavaly 9 százalékra csökkent. A legnagyobb mérséklődést egyébként 2017-ről 2018-ra sikerült elérni, amikor az áfarés mértéke 13,9 százalékról 9 százalékra esett. Izer Norbert adóügyi államtitkár az adatok ismertetésekor a napokban azt mondta: példaértékű a tíz százaléknál kisebb adóelkerülési ráta már csak azért is, mert az érték az uniós átlag alatt van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.