Autópályán Nagyszebenig a nagylaki határátkelőtől

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül elkészülhet a dél-erdélyi autópálya Lugos és Déva közötti szakasza, ami azt jelenti, hogy a nagylaki magyar-román határátkelőtől egészen Nagyszebenig sztrádán lehet haladni. Razvan Cuc román közlekedési miniszter azt mondta, ha az időjárás kedvez az építkezési munkálatoknak, már július végére végezhetnek a pályarésszel. A sztráda egy kis szakaszánál átjárót kell építeni farkasoknak és medvéknek, ami 180 millió euróba kerül, de a tárcavezető megígérte, szigorúan betartják a környezetvédelmi előírásokat.

Viorica Dancila miniszterelnök ugyanakkor elégedetlen a romániai autópályák építésének tempójával. A kormányfő szerint a Lugos és Déva közötti szakaszon zajló munkálatokat még 2018 végén át kellett volna adni. „Az elemzés során kiderült, hogy a késlekedés indokolatlan, és a közúti infra­struktúráért felelős társaság vezetősége gyengén menedzselte a projektek megvalósítását” – idézte Dancilát az erdélyi Krónika. A miniszterelnök a Nagyszeben-Pitesti autópálya tervezésének és kivitelezésének késlekedését is számonkérte az illetékeseken. Narcis Neaga, a román közúti infrasturktúráért felelős társaság elnöke kedden lemondott tisztségéről. Razvan Cuc közlekedési miniszter időnként bejelentés nélküli látogatásokat tesz az építkezéseken, hogy valós képet kapjon a munkálatok menetéről.

Erre az évre 180 kilométernyi bővítést tervez Románia
Fotó: MTI/Boda L. Gergely

A tárcavezető korábban kijelentette: a nem elfogadható munkát végző cégeket névre szóló negatív tanúsítvány kiállításával büntetik, ha képtelenek teljesíteni vállalásaikat, három évre megvonják tőlük a romániai megbízatások elvállalásának jogát. Azt is kilátásba helyezte, hogy felbontja a sztrádaépítő cégekkel kötött szerződést, ha azok megkapták a pénzt az államtól, de nem fizették ki alvállalkozóikat.

Romániában valamivel több mint nyolcszáz kilométer autópálya van, ebből 2017 és 2019 között 115 kilométer épült. 2022-re valószínűsíthető, hogy autópályán lehet közlekedni Marosvásárhelytől a borsi határátkelőhelyig az észak-erdélyi sztrádán.

Az idei évre országosan újabb 180 kilométeres bővítést terveztek, de szakértők szerint erre nincs esély. A romániai infrastrukturális beruházásokat rendszeresen követő Pro Infra­struktúra Egyesület szerint idén csupán negyvenhárom kilométernyi autópályát adhatnak át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.