Az Egyesült Államok megszavazta a gazdaságélénkítő csomagtervet

Elfogadta az amerikai szenátus az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítését célzó, kétezer milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagtervet helyi idő szerint szerda éjszaka, amely így pénteken majd a képviselőház elé kerül.

Forrás: MTI2020. 03. 26. 7:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni törvényhozás felsőháza egyhangúlag, kétpárti egyetértésben, mind a 96 jelenlévő szenátor támogatásával hagyta jóvá a példa nélküli léptékű, máris történelminek minősített tervezetet.

Elemzők arra számítanak, hogy a képviselőházon is gyorsan át fog menni a törvény, amelyet Donald Trump elnök – közlése szerint – azonnal alá is fog írni.

A javaslat nagyvállalatokat, közép- és kisvállalkozókat, továbbá szövetségi államokat és városokat támogató intézkedéseket tartalmaz, s segít az adófizetők napi gondjainak enyhítésében is.

A voksolás előtt a szenátorok heves vitába keveredtek, egyesek azt jósolták, hogy végül el is halasztják a szavazást. Nem rögtön alakult ki ugyanis egyetértés a munkanélkülieknek megállapított javadalmazás megszövegezésében. Három republikánus szenátor amiatt aggodalmaskodott, hogy a megfogalmazás – amely nem munkanélküli segélyt, hanem munkanélküli biztosítást említ – a munkaadókat inkább elbocsátásokra ösztönözné.

Steny Hoyer, a képviselőház demokratapárti frakciójának vezetője bejelentette: pénteken szavaznak a tervezetről. Lesznek képviselők azonban, akik várhatóan nem tudnak majd voksolni, két törvényhozónál ugyanis diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

Ha elfogadják, ez lesz már a harmadik nagy gazdasági csomag, amelyet a koronavírus miatt megszavazott az amerikai kongresszus. Ahogyan Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője fogalmazott: „ez nem gazdaságélénkítő csomag, hanem gyorssegély”.

A Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint a járvány okozta halálesetek száma szerdán átlépte az ezret az Egyesült Államokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.