Az elektronikus fizetés nem fertőz

A koronavírus-járvány jelentős hatást gyakorol a pénzforgalmi folyamatokra, egyre többen fizetnek bankkártyával és csökken a készpénzfelvétel.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 19:26
null
gdp_2020_II
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan átalakította a koronavírus-járvány az elmúlt évben a hazai fizetési szokásokat. A pénzforgalmi adatok legfrissebb jegybanki összesítése szerint tavaly csaknem 11 százalékkal nőtt a magyarországi kártyás vásárlások értéke 2019-hez képest. Ez abszolút értékben azt jelenti, hogy

míg 2019-ben épp csak megközelítette a kártyás fizetések értéke a hétezermilliárd forintot, addig 2020-ban már majdnem elérte a 7730 milliárdot.

A 11 százalékos bővülés a fizikai kereskedők esetében, az online megrendelések értékénél ugyanakkor 38 százalékos fellendülés következett be.

A jegybanki adatokból kiindulva a külföldi kártyahasználat esetében a negyedik negyedévi adatok még markánsabb különbségeket mutatnak. A fizikai kereskedőknél lebonyolított vásárlási tranzakciók tekintetében értékben tavaly 66 százalékos visszaesést regisztráltak 2019 negyedik negyedévéhez képest, miközben az online megrendelések értéke 19 százalékkal kúszott feljebb.

A bankkártyát a birtokosai egyre gyakrabban használják vásárlásra készpénz helyett
Fotó: Kallus György

Az MNB beszámolt arról is, hogy összességében nagymértékben visszaesett a kártyás készpénzfelvételek értéke 2020 folyamán. A tavalyi, illetve a tavalyelőtti esztendő utolsó negyedévének adatait összevetve kiderül, hogy a belföldi készpénzfelvételek értéke hét, a külföldieké 34 százalékkal apadt a megelőző év azonos időszakához képest. Éves szinten tavaly belföldön mintegy nyolcezermilliárd forint felett alakult a készpénzfelvételek összesített értéke, ami öt százalékkal alacsonyabb a 2019-es adatoknál. Az egy tranzakcióra jutó érték ugyanakkor csaknem kilenc százalékkal nőtt, és megközelítette a 88 ezer forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.