Bécsbe hívták a hazai vállalkozásokat

Okosvárosokról és az innovatív vállalkozásfejlesztés lehetőségei­ről cseréltek eszmét a szakértők a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vienna Business Agency szervezésében a magyar fővárosban.

2019. 07. 11. 13:40
null
A rendezvény Budapesten. Felélednek a régi kapcsolatok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta együttműködik a startupok területén a budapesti vállalkozásfejlesztő szervezet a bécsi társügynökséggel, ám ez a rendezvény új platformokon tudja erősíteni a két város ökoszisztémáját. A Be Smart program különlegessége, hogy annak kidolgozása eredetileg egy Bécset is magába foglaló európai uniós projektben történt – mondta Szalai Piroska. A kurató­riumi elnök prezentációjában bemutatta a már legalább prototípussal rendelkező induló vállalkozások támogatására hivatott, évente kétszer megrendezett Be Smart versenyeket. Kitért a V4-ekkel, illetve a szlovák partnerekkel közösen megvalósított, fiatal vállalkozókat támogató EYES-projektek eredményeire is. Alexander Diesenreiter, a bécsi Vienna Business Agency (VBA) startup szolgáltatásokért felelős vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar startupoknak is érdemes követni a VBA által szervezett startup programokat és indulni az általuk meghirdetett nemzetközi pályázatokon. A bécsi ügynökség széles spektrumon kínál tanulási, fejlődési és növekedési lehetőségeket a startupoknak.

A konferenciát a Bécs-napok Budapesten rendezvénysorozaton részeként rendezték meg. A két város szakértői az okosváros-stratégia, a fenntartható mobilitás, a klímaváltozás és a városrehabilitáció témaköreiben vitatták meg tapasztalataikat. A közös történelem és a földrajzi-kulturális közelség mellett az eszmecserét indokolja az is, hogy Bécs és Budapest – amelyek egy­aránt szerepelnek a Cities Today leginnovatívabb európai városokat felsoroló listáján – hasonló startup-ökoszisztémát üzemeltetnek.

A rendezvény Budapesten. Felélednek a régi kapcsolatok

Az egyik legfrissebb osztrák vonatkozású magyar sikersztori a Be Smart-nyertes Mindtech Apps nevéhez fűződik. Miután a bécsi Pioneers fesztiválon beválasztották a régió ötszáz legígéretesebb startupja közé, a csapatot meghívták a Pioneers Discover programba is. Ebben startupokat kötnek össze nagyvállalatokkal, hogy azok segítsenek megoldani olyan problémákat, amelyekre a nagy szervezetek nem lennének hatékonyan képesek. Az első pályázat a bécsi energiacég, a Wien Energie elektromosautó-töltő hálózatát támogató applikációjának újratervezésére vonatkozott.

A Mindtech pedig nem csupán az öt kiválasztott döntős közé került be, de a prototípusuk bemutatását követően azon két cég egyike lett, amelyekkel a Wien Energie együtt dolgozik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.