Beértek az új támogatások

Ismét élénkülni kezdett a lakás­piaci forgalom, nem utolsósorban a nyártól elérhető új otthonteremtési támogatásoknak köszönhe­tően. Egyre többen élnek a falusi csok adta lehetőséggel, emellett pedig a babaváró támogatás tízmilliói is megjelentek az adásvételekben.

2019. 10. 14. 5:45
null
Többen október folyamán várják a következő felfutás időszakát az otthonok adásvételében Fotó: Havran Zoltán

Ismét élénkülni kezdett a lakás­piaci forgalom, nem utolsósorban a nyártól elérhető új otthonteremtési támogatásoknak köszönhe­tően. Egyre többen élnek a falusi csok adta lehetőséggel, emellett pedig a babaváró támogatás tízmilliói is megjelentek az adásvételekben.

Piaci beszámolók szerint a nyár elejére látványosan mérséklődött az ingatlanpiaci adásvételek száma, amit a legtöbben azzal magyaráztak, hogy a családok többsége a családvédelmi akcióterv és a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) életbelépésére várva elhalasztotta lakásvásárlását. A július elsejétől hatályos támogatások közül már az első napokban-hetekben látványos érdeklődés mutatkozott a babaváró kölcsön iránt.

A legtöbbek által lakáscélra felvett akár tízmillió forint igénylésénél főként azok a családok „siettek”, ahol a feleség várandós volt. A gyermek születésével – sőt 12 hetesnél idősebb magzatnál – ugyanis három évre felfüggesztik a babaváró hitel törlesztését. Ugyanakkor, mivel egy lakás vásárlása sokkal megfontoltabb döntést igényel, mint akár egy autóé, ezek a tízmillió forintok feltehetőleg nem jelentek meg egyből az adásvételekben. Épp így a falusi csok igénylése is néhány hét elteltével kezdődött csak el igazán, már csak azért is, mert több banknál augusztusban sem lehetett még elérni az újfajta támogatást.

Többen október folyamán várják a következő felfutás időszakát az otthonok adásvételében
Fotó: Havran Zoltán

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos augusztus végi adatokra hivatkozva a minap azt közölte: a pénzintézetek mintegy 1500 igénylést fogadtak be a falusi csokra. Mostanáig azonban már lényegesen többen élhettek vele: lapunkat az OTP Bank már szeptember közepén arról tájékoztatta, hogy 1800 család igényelte náluk a 2486 kistelepülésen elérhető támogatást, amelynek alapján úgy becsültük, hogy már több mint háromezren éltek a lehetőséggel.

A jelek szerint az őszre valóban beértek az új otthonteremtési támogatások. Az ingatlanpiac ismét lendületet vett a babaváró kölcsön részben önerőként is beszámítható milliói és a csok használt lakásra kiterjesztett kamattámogatott hitele segítségével. A Duna House becslése szerint szep­temberben 13 364 adásvétel történt, ami öt százalékkal nagyobb forgalom 2018 kilencedik hónapjához viszonyítva. Közlésük szerint az erős évkezdetnek és az ősz eleji élénkebb forgalomnak köszönhetően az idei év eddigi lakáspiaci forgalma megegyezik 2017 első kilenc hónapjáéval, a tavalyi azonos időszakkal összevetve pedig kétszázalékos az elmaradás. Az OTP Ingatlanpont korábbi elemzésében azt írta, őszre, illetve különösen októberre várható érdemi fellendülés az ingatlanpiacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.