Bezáró vendéglátóhelyek: készülnek az ünnepi előrendelésekre

Tartalékolás helyett túlélő üzemmódra váltanak az éttermek, vendéglátóhelyek, miután a kijárási korlátozásokkal egy időben bezárnak, és csak elviteles megrendeléseket fogadhatnak. Ha a járványhelyzet engedi, és újranyithatnak decemberben, akkor sem lesznek már világmegváltó év végi események, a bevételeket főként a lakosság karácsonyi, szilveszteri előrendelései adhatják.

2020. 11. 09. 16:39
null
A pénzügyi szektorban voltak a legmagasabbak a keresetek, a vírus miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátásban a legalacsonyabbak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem lepte meg a vendéglátókat a hétfői bejelentés, mert már szinte minden országban bezárták körülöttünk az éttermeket, erre számítottunk itthon is. Ezzel együtt nagy tragédia a vendéglátásnak a Covid-járvány miatt kialakult egész éves helyzet, ráadásul a járvány a téli ünnepek előtt újabb csapást mér a szektorra. Holott békeidőkben ilyenkor, illetve télen zajlik a tartalékok képzése, a cégek a korábban jelentős év végi bevételekből finanszírozták a következő évi fejlesztéseket. Ezek most biztosan elmaradnak, a vállalkozások idén a túlélésért küzdenek és a munkahelyek megtartásáért – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László a friss kormányzati bejelentések kapcsán.

Egyelőre vége a helyben fogyasztásnak az éttermekben, a teraszokon sem fogadhatnak vendéget Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arról, hogy szerdától az üzemi étkezdéken kívül bezárnak az éttermek, csak elszállításra termelhetnek, megjegyezte: harminc napra üzemidőre állnak át, lényegében tetszhalott állapotba kerülnek az éttermek, de a házhoz rendelés lehetősége nagy segítséget jelent rengeteg üzletnek.

Lefölözték a hasznot a szállítók

– Segítség lehet a túléléshez. Tavasz óta azt is kérjük, hogy a kiszállításért fizetendő, jelenleg 27 százalékos áfa csökkenjen öt százalékra, legalább azoknál az üzleteknél, amelyek klasszikus vendéglátást folytattak eddig, és nem eleve ételrendelésre szakosodtak. Utóbbi cégek jobban fel vannak készülve a rendelések kiszolgálására – mondta.

Kiemelte: az áfacsökkentés a munkahelymegtartás miatt lenne fontos, a különbözetből biztosíthatnák azt az éttermek, hogy a saját dolgozóikkal, saját autón oldják meg az ételek házhoz szállítását, mert a külsős szállító cégek, a taxisok közreműködése tavasszal nagyon magas költséget jelentett.

Mint mondta, a külsős szállítók az eladási ár harminc százalékát elvitték, egy taxi például 1200 forintért szállított ki egy menüt a tavaszi kijárási korlátozás idején, úgy, hogy egyébként egy-egy fuvarra meg is tölthette az autóját.

– Ez luxusköltség az éttermesnek, de a megrendelőnek is – jegyezte meg Kovács László.

Újraindul a verseny a vendéglősök között, mivel a konyhából kell elérniük a vendéget Fotó: Mirkó István

Kapaszkodó a bérekhez

Az ipartestület elnöke szerint a harmincnapos bezárás idejére kihirdetett kormányzati bértámogatás, a járulékfizetési kedvezmény nagyon jó, észszerű és aktuális döntés, jelentős segítség.

– Nyilván a járványügyi helyzettől függ majd, hogy vissza lehet-e nyitni az üzleteket harminc nap múlva vagy decemberben meg kell hosszabbítani a bezárás idejét. Az viszont már látszik, hogy bármelyik eset is valósul meg, további támogatásra lesz szükség a foglalkoztatáshoz, hogy ne kelljen a téli szezonra meghozni egy végzetes döntést. Például a járulékkedvezmény tavaszig tartó meghosszabbítása erős lépés lenne annak érdekében, hogy hosszabban túléljenek a piaci szereplők, és megtarthassák a dolgozóikat – mondta az ipartestületi vezető.

Célpontban a házhoz rendelt halászlé

Kitért arra is: a vírus nem kedvez a szabadidős kikapcsolódásnak, az emberek önmegtartóztatók lettek, mostanra a maszkviselés, a nyilvános helyeken jellemző kockázatok miatt elmaradtak az éttermekből.

Egy darabig elfelejthetjük a felhőtlen, maszkmentes éttermi programokat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vagyis, mint mondta, erősen kérdéses, hogy ha újra ki is nyitnak, lesz-e még az idén szezon. Az éttermek inkább azzal számolnak, hogy legfeljebb a házhoz rendelések, a céges rendezvények helyett pedig az ajándéknak szánt ételek, italok eladásai erősödhetnek vissza.

– Főleg a lakosság részéről érkezhetnek nagy számban az elviteles megrendelések a tipikus szezonális fogásokra, közvetlenül karácsony és szilveszter előtt – jegyezte meg Kovács László. – Erre külön számítunk is, mivel várható, hogy sokan nem fogják tudni megoldani az otthoni előkészületeket a korlátozott bevásárlási lehetőségek miatt. A jellegzetes ételek iránti igény azonban még a járvány idején is meglesz, vagyis az előrendelésekből még származhat némi bevétele a kereskedelmi vendéglátásnak ebben az évben. Az már biztos, hogy idén nem lesznek rendezvények, a cégek már októberre lemondták az ünnepi partikat, ez már nem változik, marad a házhoz szállítási lehetőség azoknak, akik vállalják ezt az időszakot is – összegezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.