Bitcoint vett a Tesla, megugrott az árfolyam

Elon Musk ezzel jól megbolygatta a bitcoin piacát, kérdés, mik a távolabbi tervei.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 09. 7:45
Cryptocurrencies Hype: Bitcoin, Ethereum, Ripple and Cardano
Elszabadultak, majd zuhantak az árfolyamok. Fotó: SASCHA STEINBACH Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla bejelentette, hogy másfél milliárd dollárért bitcoint vásárolt, és a közeljövőben el is fogja fogadni az autók és egyéb termékek eladásakor a virtuális devizát, persze vélelmezhe­tően nem a rendkívül változékony árfolyamú bitcoinban lesz meghatározva az ár, hanem dollárban, és azt váltják napi árfolyamon bitcoinra. A bit­coin ára mindenesetre hét százalékkal ugrott a hírre, miután Elon Musknak és cégeinek minden rezdülését élénken figyeli a piac. Két hete Musk már a Twitteren emlegette a bitcoint, így nehéz eldönteni, hogy spekulációról van szó vagy valóban komolyabb tervei vannak a kriptodevizával.

Ezzel a lépéssel érdekes módon minden Tesla-részvényes is bitcoin­befektető lett, bár csak áttételesen, és a Teslától várt több száz milliárdos éves bevételt az elektromos autóktól várják a befektetők, nem az egyéb befektetésektől.

Elon Musk az egekbe viszi a Bitcoin árfolyamát
Fotó: MTI/EPA

Kérdés még ezek után, hogy vajon más nagy cégek is vásárolnak-e a Teslát követve. Ha igen, az már valóban jelent valamiféle komolyabb hírnevet a kriptodevizának, hisz eddig csak egy fundamentumok nélküli spekulatív eszköz volt, ráadásul nagy biztonsági kockázatokkal (kérdés, hogy ezt a Tesla hogy menedzseli, de ha valaki, ők nyilván megoldják, hogy ne lehessen tőlük ellopni). Az árfolyamkockázat persze ettől még továbbra is fennáll, és az is tény, hogy a komolyabb termelő cégek általában nem szoktak kockázatos eszközökbe fektetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.