Biztató jelek a gazdasági kilábalásra

Jelentősen meghatározza a gazdaság idei harmadik és negyedik negyedéves teljesítményét, hogy a koronavírus-járvány második hullámában – ellentétben az elsővel – nem állt le az ország, a döntéshozók a védekezés során végig kiemelt figyelmet fordítottak és fordítanak ma is a gazdasági működés fenntartására. Bár sokkal több tapasztalatunk van már, mint volt márciusban, a pandémia körüli bizonytalanság továbbra is fennáll. A jövőre nézve azonban egyes tényezők már bizakodásra adnak okot, amelyek tovább erősíthetik a magyar gazdaság ellenállását a vírus válságot okozó szövődményeivel szemben – derül ki a Danube Capital legfrissebb (decemberi) Negyedéves makrogazdasági kitekintőjéből.

Horváth Éva
2020. 12. 20. 6:45
null
A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) fejlődését makrogazdasági és ágazati elemzéssel, vállalatértékeléssel, valamint piackutatással támogató társaság decemberi kiadványában megállapítja, hogy a legutóbbi, októberi előrejelzésük publikálása óta fokozatosan szigorodtak a járványügyi intézkedések Magyarországon és a szomszédos országokban is, ahogyan azt várták. Az elmúlt időszakban ugyanakkor számos nagy múltú gyógyszeripari cég vakcinája megkapta a szükséges engedélyeket, amelyeket a közeljövőben még újabbak követhetnek. Jó néhány helyen már megkezdődött a lakosság oltása, több, szomszédos vagy közeli országban pedig – ahogy itthon is – azt jelezték, hogy december 27-én startolnak az első vakcinasorozat beadásával.

Mint ismert, az Európai Unió és Magyarország is több forrásból jegyzett elő oltóanyagot.

 

Vélhetően már nem kell sokat várniuk a vakcinára azoknak, akik igénylik a védőoltást
Fotó: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

Ahogy a lakosság egyre szélesebb köre kapja majd meg valamelyik vakcinát, a járványügyi intézkedések fokozatos feloldása is lehetővé válik. Mindaddig azonban – és az időpontot ma még meglehetősen nehéz megjósolni – folyamatosan a bizonytalan helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak is. Mindezeket figyelembe véve a Danube Capital a legfrissebb előrejelzésében Magyarországon 2020-ban a GDP (bruttó hazai termék) 5,7 százalékos éves átlagos visszaesésére, 2021-ben pedig 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. A Negyedéves makrogazdasági kitekintő főbb üzenetei között a Danube Capital szakértői ugyanakkor – a járvány második hullámának elhúzódó és az elsőnél sokkal hangsúlyosabb jellegének dacára – több olyan kedvező jelre is felhívják a figyelmet, amelyek a magyar gazdaság „immunrendszerének” erősödésére utalnak.

Elsőként a kedvező munkaerőpiaci folyamatokat emelik ki, rámutatva, hogy hazánkban jelenleg az ezt megelőző időszakhoz képest is magasabb foglalkoztatási adatokkal állunk szemben. Hozzátéve azonban, hogy ezekben a számokban még nem érezhető a második hullám hatása. Az viszont egyértelmű, hogy

az őszi–téli, az első hullámhoz képest mérsékeltebb korlátozások kevesebb munkahely elvesztését indukálják, mint ami március–áprilisban bekövetkezett.

Másodikként, még ugyancsak a munkaerőpiacnál maradva, a Danube Capital szakértői 2021-től a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítanak. Jóllehet, a 2019-ben megfigyelhető két számjegyű bérnövekedés 2020-ra lelassul, és szerintük egy számjegyűvé (9,1 százalék) válik, ahogyan az átlagbér-dinamika csökkenő üteme is folytatódhat.

Jövőre 4,1, míg 2022-ben kereken 4 százalékos fogyasztásbővüléssel számolnak az elemzők
Fotó: Mirkó István

Harmadikként, a fogyasztás tekintetében a prognózis készítői idén kismértékű, 0,8 százalékos növekedésre számítanak, utána azonban már lendületesebb, 2021-ben 4,1, míg 2022-ben kereken 4 százalékos bővülést várnak.

Negyedikként a Danube Capital munkatársai úgy ítélik meg, hogy a nemzetgazdasági beruházások volumene 2020-ban visszaesést mutathat mindegyik (a vállalati, a lakossági és a kormányzati) szegmensben. Azonban a gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát (vállalati és lakossági), illetve a kormányzati beruházások is dinamikusan elindulhatnak fölfelé – fűzik hozzá.

A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát beruházások is dinamikusan elindulhatnak felfelé
MTI-fotó: Balázs Attila

Ötödikként említve az export alakulását, a szerzők utalnak rá, hogy a negatív kilátások idén jelentősen ronthatják a magyar gazdaság teljesítményét, miközben hangsúlyozzák, hogy az exportpiaci részesedésünk 2020-ban és 2021-ben is növekedhet.

A külső kereslet ugyanakkor idén még jelentős visszaesést mutathat, amelyet 2021-ben dinamikus felpattanás követhet.

Végül, de nem utolsósorban, hatodikként a fiskális stimulusra – azaz a költségvetési növekedést serkentő lépések összességére – is kitér az elemzés, megjegyezve, hogy az a jövő évi gazdasági növekedés kulcsponti támogatója lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.