Börtön járhat a hazahozott bőrtárcáért

Mi pakolható a bőröndbe a fürdőruha és a naptej mellé? Mennyi készpénzt, alkoholt, cigarettát vihetünk magunkkal külföldre? Milyen engedélyt szerezzünk be, ha a kutyánkkal, macskánkkal vagy a vadászgörényünkkel indulunk külföldre? Ezekre a kérdésekre adott választ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

2020. 07. 03. 14:58
A passenger arrives with her dog at the Air France check in desk at Nice airport as Air France pilots, cabin and ground crews unions call for strike over salaries in France
A kutya is utazhat, de csak külön okmánnyal Fotó: Eric Gaillard Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldre indulók első és legfontosabb feladata, hogy áttekintsék a választott ország beutazási szabályait, mivel ismert: nem azonos előírások vonatkoznak az Európai Unión belüli és a közösségen kívüli államokra. Érdemes tudni, hogy a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalát nem korlátozzák, de vannak olyan áruk, például gyógyszerek, vadászfegyverek, alkoholfélék, dohánytermékek, védett állat- és növényfajok, háziállatok, amelyek utaztatása engedélyhez kötött, figyelmeztet a hivatal. Fontos szempont, hogy a gyógyszeres kezelésre szorulóknak utazás előtt ajánlatos igazolást kérni az orvosuktól, hogy a kellő mennyiségű patikaszert vihessék magukkal, a házi kedvenccel utazóknak pedig különleges indulás előtti feladatuk van.

A kutya is utazhat, de csak külön okmánnyal
Fotó: Reuters

Kutyát, macskát vagy vadászgörényt ugyanis az EU-n belül kizárólag az illetékes állatorvos által kiállított egységes állatútlevéllel (pet pass­port) vihetünk magunkkal. Ebben olvashatóan kell szerepelnie a mikrochipes megjelölésnek és a veszettség elleni érvényes, három vagy hat hónapos védőoltásnak.

Mielőtt elragadna minket az ajándékozási láz, vegyük figyelembe, hogy egyes ajándéktárgyként megvásárolható, elefántcsontból, teknőspáncélból készült vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság vagy akár háromévi szabadságvesztés is kiszabható. Az unión belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások ezekre is vonatkoznak.

Kereskedelmi mennyiségnek számít 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, 90 liter bor vagy pezsgő. Unión kívüli országból hazánkba légi úton 200, egyéb módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör vagy négy liter bor vámmentesen hozható be.

A készpénzre is figyelni kell a közös piacon, ahonnan a tízezer eurónál nagyobb értékű, akár különböző fajtájú készpénz, értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk csak az illetékes vámhatóságnak történő bejelentés esetén vihető ki, illetve hozható be – szögezi le a hivatal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.