Borúsak a brit gazdasági kilátások

Kamatdöntő ülést tartott a Bank of England, ahol a monetáris kondíciók változatlanul hagyásáról határoztak, ugyanakkor a brit gazdaság kilátásait sokkal borúsabban ítélik meg, mint néhány hónapja. Jelenleg arra számítanak, hogy a gazdaság csak 2021 végére éri el a járvány előtti szintet. Ezzel szemben a válság első időszakában úgy vélték, hogy a visszaesés ledolgozása már az idei év végére megtörténhet. A helyzetet tovább nehezítheti, ha nem sikerül megegyezni az Európai Unióval a jövő évtől érvényes kereskedelmi szabályokról.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 07. 5:45
Workers are seen in the City of London, Britain
Jelenleg a brit munkavállalók mintegy 12 százaléka tölti kényszerszabadságát a vírus okozta válság következtében Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit jegybank továbbra is 0,1 százalékon tartja az alapkamatot, és nem változtat a válság hatására beindított eszközvásárlási program keretösszegén, azaz nem bocsát további fedezetlen pénzt a gazdaságba. Az eredetileg 645 milliárd font sterling összegű keretet júniusban százmillió fonttal megemelték, de most már nem tartották szükségesnek a további bővítést.

A Bank of England ugyanakkor jóval pesszimistábban ítéli meg a brit gazdaság lehetőségeit, mint korábban: most arra számítanak, hogy a gazdaság csak 2021 végére éri el a járvány előtti szintet, miközben a válság első időszakában azt gondolták, hogy a visszaesés ledolgozása már az idei év végére megtörténhet. Most úgy számolnak, hogy idén 9,5 százalékos lehet a gazdasági csökkenés, amit jövőre kilencszázalékos növekedés követ, 2022-re pedig 3,5 százalékos bővülést prognosztizálnak. Hozzátették, hogy minden a járvány további alakulásától, a szükséges egészségügyi védőintézkedésektől és attól függ, hogy ezekre hogyan reagálnak a kormányok, a cégek és a háztartások.

Korábban azt hitték, hogy már az év végére lecseng a járvány, de a gazdaság csak 2021-ben találhat magára
Fotó: Reuters

Kiemelten figyelnek az őszi időszakra, amikor véget ér az a program, amelyben az állam átvállalta a dolgozók fizetésének jelentős részét, ha nem bocsátják el őket, abban bízva, hogy így megmaradhat az állásuk. A munkanélküliség ezért eddig nem lett jelentős, de döntő lesz, hogy októberben mennyire ugrik meg: a jegybank most 7,5 százalékos szinttel számol.

Nagy-Britannia helyzetét tovább nehezíti, hogy ha nem sikerül megegyezni az Európai Unióval a jövő évtől érvényes kereskedelmi szabályokról és a jelenleg érvényben lévő, gyakorlatilag az EU-tagsággal egyenértékű átmeneti időszakot sem hosszabbítják meg, akkor újabb, akár a járvánnyal összemérhető nagyságú sokk érheti a brit gazdaságot, miközben az EU-tagállamok, köztük Magyarország is megsínylené a kereskedelem visszaesését, illetve a vámok bevezetését. A tárgyalások következő fordulója augusztus 17-én lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.