Bulgária és Horvátország közel van az euróhoz

Ha erős marad a devizájuk, leghamarabb 2023-ban lehet az euróövezet tagja két újabb ország – döntött a központi bank.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 10. 20:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Központi Bank (EKB) Bulgária és Horvátország devizáit felvette az euróövezet előszobájának tartott ERM–2 árfolyam-mechanizmusba – közölte péntek este a távirati iroda a központi bank honlapján lévő tájékoztatás alapján.

A hét utolsó munkanapján közzétett bejelentés szerint október elsejétől az EKB látja el a két ország nagy pénzintézeteinek felügyeletét, és mindkét ország teljes szavazati joggal képviselteti magát október elsejétől a bank felügyeleti testületében.

Frankfurt, 2019. november 27.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke aláír egy felnagyított húszeurós bankjegyet
MTI/EPA/Armando Babani

tagok 2023-tól?

A folyamat nem gyors: feltétel ugyanis, hogy a horvát és bolgár devizának legalább két évet kell nagyobb árfolyam-ingadozás nélkül, „problémamentesen” eltöltenie az ERM–2 mechanizmusban, mielőtt Horvátország és Bulgária megkezdheti az előkészületeket az euró bevezetésére, ami legalább még egy évet vesz majd igénybe. A két ország tehát legkorábban 2023-ban léphet be az euróövezetbe.

Az EKB az euró/leva középárfolyamot 1,95583-ban, az euró/kuna középárfolyamot pedig 7,53450-ben állapította meg a folyamat elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.