Csökkennek a hitelkamatok

Jóformán berobbant a nyár közepén a babaváró kölcsön, ugyanakkor az új családtámogatási elem nem vetette vissza más hitelek piacát. A lakáshitelek felvételének kisebb megtorpanása azzal van összefüggésben, hogy nyáron maga a lakáspiac is visszafogottabb forgalmat mutatott az elmúlt nyarakkal összevetve.

2019. 09. 27. 7:32
null
happy pregnant woman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kamatesést tapasztal a hitelek, illetve a lakáshitelek piacán a Bank360. A babaváró kölcsön tízmilliója mellett a hitelfelvételi kedvet az is fűti, hogy korábban nem látott mélységben vannak a kamatok. A biztonságosabb, egy éven túli rögzítésű lakáskölcsönök átlagos teljes hiteldíjmutatója például kicsivel tovább csökkent júliusban, 5,06 százalékot tett ki.

A portál friss körképe szerint az ősz ráadásul több pénzintézetnél is akciókkal és kamatcsökkentésekkel indult. Ebben a körben említették az MKB Bankot, az Oberbankot, az Erste Bankot, az Unicredit Bankot, a K&H Bankot és a Budapest Bankot. A kedvező kamatok mellett több bank most elengedi az induló költségeket, ez egy korábbi összegzés szerint akár több százezer forintos kiadást is jelenthet.

A jegybank júliusi hitelezési statisztikáin alapuló összeállításból kiderült, hogy berobbant a babaváró kölcsön, amelyet az első hónapban 54 milliárd forint összegben vettek fel a fiatal házaspárok. Ugyanakkor az év hetedik hónapjában jelentősen bővült a személyi kölcsönök mértéke is, valamelyest csökkent viszont a lakáshitel-felvétel. Utóbbi összefüggésben lehet azzal, hogy ingatlanpiaci szereplők beszámolói szerint a nyáron kissé megtorpant a lakáspiac lendülete, az adásvételek száma elmaradt az előző nyarak idején megszokott forgalomtól.

Mivel július 1-jén indult több, az ingatlanpia­cot is erősen befolyásoló családtámogatási elem – a családi otthonteremtési kedvezmény hitellehetősége használt lakásokra, a falusi csok és a lakáscélra is fordítható babaváró támogatás –, szakértők szerint ősszel fog ezek hatása jelentkezni a lakáspiacon, ami újabb forgalombővülést eredményezhet.

Kormányzati tájékoztatás szerint a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló babavárót két és fél hónap alatt 32 ezren igényelték, több mint 22 ezer házaspár pedig a szerződést is megkötötte már. Az eddigiek alapján tízből kilenc pár a maximális tízmillió forintot kapja meg. Ennek megfelelően az átlagos hitelösszeg mintegy 9,7 millió forint, s eddig összesen 217 milliárd forintot folyósítottak a kérelmezőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.