Csökkent a forgalomban lévő készpénz mennyisége

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az elmúlt esztendőben jelentősen emelkedett – a tartósan alacsony kamatszint, a megtakarítási szokások vagy éppen a túlzottan óvatos befektetési attitűd miatt – a háztartásoknál elfekvő, illetve összességében lekötetlen készpénz mennyisége, a Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege szerint idén januárban 73,8 milliárd forinttal csökkent a forgalomban lévő készpénz átlagállománya. Az esztendő első hónapjában bővült a bankrendszer forintlikviditása, azaz gyarapodtak a szabad vagy könnyen szabaddá tehető pénz-, illetve lekötött eszközök. A hitelintézetek egynapos betéteinek átlagos állománya nőtt, míg az egyéb betéteké ennél kisebb mértékben csökkent. A központi kormányzat betéteinek átlagos állománya kismértékben csökkent a hónap során, mialatt a külföldi kötelezettségek átlagos állománya ugyancsak enyhén csökkent januárban. Az egynapos bankközi hitelek átlagos kamatlába a hónap során jellemzően a kamatfolyosó alján tartózkodott. A külföldi követelések hó végi állománya csökkent, míg az átlagállományok lényegében nem változtak januárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.