Csukcsföldre úszik az atomerőmű

Pevekben tiszta és biztonságos forrásból származó energiával látja el a létesítmény a helyi lakosságot és a térségben működő vállalatokat.

Somogyi
2019. 08. 24. 12:41
null
A reaktorokat 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre építették Forrás: Rosatom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ első úszó atomerőművi blokkja, a Lomonoszov Akadémikus pénteken indult el Murmanszkból az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekbe, ahol megérkezése és beüzemelése után tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót – ­közölte a ­Roszatom.

Az atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov, miután kiadta a jelet az úszó atomerőművet vontató hajókonvoj indulására, elmondta: Pevekben tiszta és biztonságos forrásból származó energiával látja el a létesítmény a helyi lakosságot és a térségben működő vállalatokat. Az esemény alkalmából a blokkot üzemeltető Roszenergoatom vállalat megkapta az Orosz rekordok könyvének igazolását arról, hogy a Lomonoszov Akadémikus lesz a legészakibb fekvésű atomerőmű a világon.

A reaktorokat 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre építették
Fotó: Rosatom

Az úszó nukleáris létesítmény 4700 kilométert tesz meg, mielőtt felváltja a leállításra váró bilibinói atomerőművet és a csaunszki széntüzelésű erőművet. Két KLT-40C típusú reak­tor fogja működtetni, amely összesen hetven megawatt villamos és háromszáz megawatt hőteljesítményt biztosít, és a létesítmény a tengervíz sótalanítására is képes. Az úszó atomerőművet egy 144 méter hosszú, harminc méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre építették.

A reak­torokban a nukleáris üzemanyagot csak három-öt évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje negyven év, de akár ötven évre is meghosszabbítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.