Decemberben négy éve a legnagyobb mértékben csökkent az euróövezeti ipari termelés

A vártnál nagyobb csökkenéssel négy éve a legnagyobb mértékben esett vissza tavaly decemberben az euróövezet ipari termelése havi bázison az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Forrás: MTI2020. 02. 12. 20:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben 2,1 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés az előző havihoz képest és 2,0 százalékkal csökkent az Európai Unió 27 tagállamában. Novemberben nem változott havi bázison az ipari termelés sem az euróövezetben, sem az EU-ban. A piac az ipari termelés 1,6 százalékos csökkenését várta decemberre az euróövezetben. A tényleges 1,7 százalékos csökkenés 2016 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,9 százalékkal. A 2019-es év egészében az ipari termelés 2018-hoz képest az euróövezetben 1,7 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig 1,1 százalékkal.

Havi bázison a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés decemberben, 6,2 százalékkal. A második legnagyobb csökkenést, 3,8 százalékosat Magyarországon, a harmadik legnagyobbat, 3,0 százalékosat pedig Lengyelországban regisztrálták decemberben. A nagy uniós nemzetgazdaságok közül a francia ipari termelés csökkent a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal. Olaszországban a novemberihez képest 2,7 százalékkal, Németországban 2,5 százalékkal, Spanyolországban pedig 1,5 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben.

Dániában tavaly decemberben 7,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest. A második legnagyobb növekedést, 2,9 százalékosat Portugália érte el, a harmadik legnagyobbat pedig Görögország, 2,5 százalékosat. Éves összevetésben Észtországban csökkent a legnagyobb mértékben, 9,9 százalékkal az ipari termelés decemberben. Romániában 8,9 százalékos, Németországban pedig 7,2 százalékos volt a csökkenés.

Máltán 7,6 százalékos növekedést ért el az ipari termelés tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest. Portugáliában 3,9 százalékos, Lengyelországban pedig 1,9 százalékos volt az ipari termelés éves növekedése decemberben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.