Egymilliárd forint kerül a zöldáram termelésébe

Szeptemberben írhatják ki a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló, metárnak nevezett rendszer próbatenderét.

Magyar Nemzet
2019. 08. 13. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben írhatják ki a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló, metárnak nevezett rendszer próbatenderét, amelyen összesen egymilliárd forintra lehet majd pályázni – közölte az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium.

A metár lényege, hogy a támogatáshoz nem alanyi jogon jut a megújuló forrásokat felhasználó termelő (mint a kötelező átvételi rendszerben), hanem megalapozott üzleti számítások alapján. Ezért is szükséges a pályázatok versenyeztetése.

 

A tárca jelezte: a villamos energia előállításával foglalkozó jelentkezők két kategóriában adhatják be pályázatukat: a 0,3 és az egy megawatt közé eső, illetve az egy és húsz megawatt közötti teljesítményű kategóriában. Előbbi esetében összesen 333 millió, utóbbi esetében összesen 667 millió forintnyi támogatást lehet igényelni. A pályázatra kizárólag hazai telephelyen termelt villamos energia előállítója nyerhet támogatást.

Az értékelés során előnyt élveznek a barnamezős beruházások, amelyeket a támogatás elnyerésétől számítva három éven belül kell megvalósítani. A pályáztatást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bonyolítja le, amely 2020 elején tervezi kihirdetni a nyerteseket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.