Egyre feljebb kúszik a külkereskedelmi többlet

A tavaly novemberi 811 millió eurós pozitív egyenleg jelentős javulásra utal az egy évvel korábbihoz képest

Horváth Éva
2021. 01. 11. 18:02
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknál magasabb, 811 millió eurótöbblet keletkezett a külkereskedelemben tavaly novemberben, ami igen jelentős, 482 millió eurós javulás az egy évvel ezelőtti többlethez képest – állapította meg a Takarékbank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott legfrissebb adatainak értékelésekor. Suppan Gergely rámutatott: az ipari termelés növekedésével összhangban és munkanaphatás miatt (novemberben egy munkanappal több volt) 6,9 százalékkal nőtt az export, míg az import euróértéke 1,9 százalékkal gyarapodott az egy évvel ezelőttihez képest, ami a gyengébb belső kereslet mellett a cserearányok javulására utal.

Mint a KSH jelentéséből kiderül, az első tizenegy hónapban az export euróértéke 5,5 százalékkal, az importé 6,9 százalékkal zsugorodott, így 1135 millióval 5370 millió euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete. Az előző hónaphoz viszonyítva viszont a külkereskedelmi forgalom szintje alig változott, az export 0,5, az import 0,4 százalékkal mozdult felfelé.

Az ipar és az autógyárak felfutása miatt az export stabilizálódhat, az óév utolsó időszakában pedig már növekedést is mutathat
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

– A harmadik negyedév után a negyedik negyedévben is jelentősen emelkedhet a külkereskedelmi többlet – vélekedett a vezető elemző, aki szerint így az áruforgalmi egyenleg pozitívan járulhat hozzá a gazdaság tavalyi negyedik negyedéves teljesítményéhez. Suppan Gergely megjegyezte azt is, hogy a következő hónapokban az ipar és az autógyárak felfutása miatt az export stabilizálódhat, az óév utolsó időszakában pedig már növekedést is mutathat. Mindez döntő mértékben attól függ, hogy milyen gyorsan áll talpra a külső kereslet, illetve mennyire veti vissza azt a járvány második hulláma. Több országra pedig kimondottan jellemző, hogy a lakosság a szolgáltatások korlátozásából eredő „kényszermegtakarításait” árucikkek vásárlására fordítja, ami az ipari és exportkilátások szempontjából továbbra is kecsegtető.

A Takarékbank számításai szerint a tavalyi évben összességében 5,5-5,7 milliárd euróra emelkedhetett a külkereskedelmi többlet az egy évvel korábbi 4,33 milliárd euróról, míg idén tovább növekedhet.

Tavaly az áruforgalmi egyenleg többletének jelentős gyarapodása mellett a szolgáltatások egyenlege meredeken romlott, így a folyó fizetési mérleg kiegyensúlyozott lehetett, azonban idén már jelentősen javulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.