Éledezik az ipar a novemberi adatok alapján

Jelentősen nőtt a jármű-, a számítógép, az elektronikai, optikai termékek exportja, fel kellett pörögnie az energiaelőállításnak.

Magyar Nemzet
2021. 01. 13. 9:10
null
Győr, 2020. április 28. Dolgozó a koronavírus ellen védő műanyag lapot vesz ki egy autó csomagtere és utastere közül, miután berakta a pótkereket az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes számokat hozott az ipari termelés 2020 novemberében. A termelés volumene 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos csökkenést számolt a Központi Statisztikai Hivatal.

2020. novemberben:

• Az ipari termelés volumene 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

• Az ipari export volumene 8,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 14,3, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,1 százalékkal emelkedett.

• Az ipar belföldi értékesítése 1,1 százalékkal nőtt, míg a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

• Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 16,8 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 13,6 százalékkal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hidegebb idő hatására.

Fotó: KSH

Látszik a bizalom növekedése a megfigyelt feldolgozóipari ágazatokban, ahol az összes új rendelésének volumene tíz százalékkal volt nagyobb a 2019. novemberinél.

Az új belföldi rendelések 7,7, az új exportrendelések 10,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány november végén 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2020. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

• Az ipari termelés hét százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 6,6, míg a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,5 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

• Az ipari termelés csak Észak-Alföldön (6,7 százalékkal) és Pest régióban (0,3 százalékkal) nőtt, mialatt a többi régióban 4,5 és 12,2 százalék közötti volumencsökkenést mértek, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.