Elemzők: Kiegyensúlyozott a magyar gazdaság növekedése

A növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, 2016 óta először fordult elő, hogy a belső kereslet mellett a nettó export is pozitívan járul hozzá a növekedéshez.

Forrás: MTI2019. 05. 31. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részletes adatok bizonyították, hogy a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabbá vált, a fogyasztás és a beruházások dinamikus növekedése ellenére a nettó export is hozzájárult a GDP bővüléséhez – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott második GDP-becslését az idei első negyedévről.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra mutatott rá, hogy a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, 2016 óta először fordult elő, hogy a belső kereslet mellett a nettó export is pozitívan járul hozzá a növekedéshez.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a részletes számok láttán azt emelte ki, hogy a szolgáltatásokon belül jelentősen fejlődött néhány magas hozzáadott értékű szektor termelése, mint az infokommunikáció, szakmai, tudományos, műszaki tevékenységek. Kedvező hír, hogy a fogyasztás és a beruházások dinamikus növekedése ellenére a nettó export hozzá tudott járulni a bővüléshez, elsősorban a szolgáltatások egyenlegének javulása következtében, de a termékek egyenlege is javult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.