Elemzők szerint gyors gazdasági fellendülés előtt állunk

Sorra látnak napvilágot a kedvező prognózisok a közeljövő gazdasági folyamatairól. A növekedés idei éves mértékét magas, 5–6,6 százalékos szint között várják az elemzők, az infláció éves átlagos alakulását ugyanakkor a háromszázalékos jegybanki célsáv fölött, legalább négy százalékon határozzák meg 2021-re az előrejelzések.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 21. 20:03
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői 6,6 százalékos gazdasági növekedést várnak idén. Előrejelzésük szerint a járvány előtti szintet a harmadik negyedévben érheti el a GDP, jövőre pedig 6,7 százalékkal bővülhet a gazdaság. A hazai GDP – óriási meglepetést okozva – csupán 3,6 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami érdemi javulás a harmadik negyedéves 4,6 százalék után, így 2020-ban összesen öt százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék. Az átoltottság előrehaladásával azonban az idei második negyedévtől fokozatosan, a második fél évben pedig érdemben gyorsulhat a gazdaság. A második negyedévben éves alapon bőven két számjegyű, akár 14 százalék feletti növekedés is elérhető a tavalyi mély bázis miatt. A Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzőinek előrejelzése szerint

a járvány előtti szintet az idei harmadik negyedévben érheti el a GDP,

azonban egyes ágazatok, mint például az ipar, már bőven felette teljesíthetnek, míg más ágazatok helyreállása lassabb lesz.

A bankholding csapata idén 3,9-4 százalékos átlagos inflációra számít a tavalyi 3,3 százalék után. Úgy ítélik meg, hogy az alacsonyabb minimálbér-emelés ellenére az idei évet is erősen kikezdi a hazai bérdinamika, a bruttó bérek januárban a várakozásokat felülmúlva és a járvány ellenére 9,5 százalékkal nőttek. A nettó bérek szintén 9,5 százalékkal emelkedtek, a reálbérek növekedése pedig 6,6 százalék volt. A közszféra bérei közfoglalkoztatás nélkül 13 százalékkal nőttek az év első hónapjában a közszolgálati ágazati béremelések hatására. A 2022 januárjától további 30 százalékkal feljebb kúszó egészségügyi szakdolgozói bérek, illetve az idén januártól évenként növekvő orvosi bérek érdemben támogatják majd a dinamikát, ahogy a tavaly júliustól hatályba lépett tízszázalékos pedagógusbér-emelés is.

A bérnövekedési ütemet az egyes ágazatokban eltérő módon érintette a járványhelyzet. Míg a korlátozások hatásától megkímélt ágazatokban továbbra is fennmaradt az erőteljes bérdinamika, az érintett ágazatokban visszaesés látszik, és a bérek elszakadása várhatóan az idei első fél évben még fennmarad. Azonban a nyitást követően érdemben javulhat a munkaerőpiac, a várhatóan újra megjelenő munkaerőhiány pedig ismét gyorsíthatja a bérdinamikát.

Tavaly az államadósság a GDP 80,4 százalékára emelkedett az egy évvel korábbi 65,5 százalékról. Idén a mérséklődő finanszírozási igény, az előfinanszírozás, valamint az érdemben megugró nominális növekedés hatására ismét csökkenő pályára állhat a ráta, 2021-ben 77,2 százalékra, ,majd 2022-ben 73 százalék közelébe süllyedhet.

A győr Audi gyár. Felpörög a termelés

A Raiffeisen Bank elemzői valamivel szerényebb mértékű, de ugyancsak kedvezően irányban alakuló, ötszázalékos gazdasági növekedést várnak 2021-re, amelyet jövőre 5,5 százalékos mérték követhet. A költségvetési hiány az idén is nyolc százalék közelében lehet, emiatt a GDP-arányos adósságráta kicsivel 80 százalék felett stagnálhat. A Raiffeisen szakértői 2022-ben még mindig öt százalék feletti deficitre számítanak,

azonban az adósságráta újra csökkenő pályára állhat az erőteljes növekedés miatt.

Idén az átlagos infláció 4,1 százalék lehet, ennek ellenére a banknál nem kalkulálnak kamatemeléssel. A forint esetében a bank elemzői nem tartják indokoltnak, hogy a tavalyi kockázatok beárazva maradjanak, ezért szerintük erősödhet a magyar deviza, az év végére 350-es euróárfolyamot várnak.

A Századvég Gazdaságkutató áprilisi felmérése szerint mind a lakosság, mind a vállalatok konjunktúraérzete kismértékben javult az előző hónaphoz képest. A vállalkozások esetében visszatért a szigorítások előtti, februári szintre, a háztartásoknál azonban még alatta maradt a mutató. A korlátozások enyhítése tehát már megmutatkozik a konjunktúraérzeten, de annak számottevő javulása csak további lazítások, illetve a gazdaság teljes újraindítása után várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.