Elkészült a Huawei saját operációs rendszere

A kínai informatikai és távközlési eszközöket gyártó vállalat képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a cégnek nincsen olyan operá­ciós rendszere, amellyel kiválthatná az Androidot.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 16:21
People walk past an advertisement for Huawei's Honor smartphones at an airport in Shenzhen
HUAWEI TECH-USA/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját, néhány héttel ezelőtti nyilatkozatára cáfolt rá a Huawei, amikor a napokban bejelentette: olyan operációs rendszert fejlesztett, amellyel egyebek mellett az okostelefonjait is működtetni tervezi. A kínai informatikai és távközlési eszközöket gyártó vállalat képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a cégnek nincsen olyan operá­ciós rendszere, amellyel kiválthatná az Androidot, csak egy ipari felhasználásra szánt rendszert fejlesztett ki. Mára világossá vált, hogy létezik a ­Huawei-fejlesztésű operációs rendszer. A Harmonyt egy saját rendezésű konferencián jelentették be.

A Huawei azt követően gyorsította fel saját operációs rendszerének fejlesztését, hogy májusban az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette 68 leányvállalatával együtt arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek – idézte fel a távirati iroda. A rendelkezés megtiltja amerikai vállalatok számára alkatrészek, berendezések és szolgáltatások eladását a Huaweinek. A cég álláspontja most az, hogy továbbra is kitartana az Android mellett, hogy ezzel segítse az alkalmazásfejlesztők munkáját, de ha a szankciók miatt elesne a Google operációs rendszerétől, bármikor kész átállni a Harmonyra.

Fotó: Reuters

Az operációs rendszer számos eszközt képes kiszolgálni, így az okostelefonok mellett tévéket, notebookokat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is. A Kínában Hongmeng néven forgalomba kerülő rendszer elsőként okos­órákhoz, okosképernyőkhöz, járművekbe épített rendszerekhez és okoshangszórókhoz lesz elérhető – áll a cég közleményében. A Harmonyról azt ígérik, hogy az alulteljesítés kihívásait egy úgynevezett determinisztikus késleltetési motorral (DLE) és nagy teljesítményű folyamatok közötti kommunikációval kezeli. A DLE előre meghatározza az egyes feladatok végrehajtásának prioritásait és az ütemezési határidőket. A rendszer a rendelkezésre álló erőforrásokat a magasabb prioritású feladatok elvégzésére fordítja, ezáltal pedig nagyjából huszonöt százalékkal csökken az alkalmazások válaszideje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.