Elon Musk cége szervezheti a Hold-utazást

Az Amazon-alapító Jeff Bezos cégét és más versenyzőket megelőzve nyerte el Elon Musk cége a megbízást. Ki kell fejlesztenie az űrjárművet, és három év múlva indulhat a Hold-utazás.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 18. 17:25
SpaceX founder and chief engineer Elon Musk attends a post-launch news conference to discuss the  SpaceX Crew Dragon astronaut capsule in-flight abort test at the Kennedy Space Center
Minden eddiginél komolyabb kihívás előtt áll Elon Musk és cége, a SpaceX Fotó: Steve Nesius Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korunk legnagyobb vállalkozói, Jeff Bezos és Elon Musk évek óta dédelgetett álma, hogy űrcégeik közreműködésével 1972 óta először ember utazhasson a Holdra. A NASA pénteken bejelentette, hogy Musk cége, a SpaceX nyerte el a 2,9 milliárd dolláros megbízást, hogy megépítse az embert a Holdra juttatni képes űrjárművet, mégpedig úgy, hogy 2024 elején sor kerülhessen az utazásra. Versenyben volt még Bezos cége, a Blue Origin együttműködésben a Lockheed Martinnal és más cégekkel, valamint a Dynetics hadiipari cég.

A NASA közleménye szerint a tervezett Starship űrjárműnek tágas kabinnal kell rendelkeznie, két embernek lehetővé kell tennie a Hold felszínére lépést és onnan a visszatérést, és teljes mértékben újrahasználható inditó- és leszállóegységgel kell rendelkeznie, hogy később akár Mars-utazásra is használható legyen. A járműnek először majd egy próbautat kell tennie a Holdra, mielőtt ember utazna vele. A NASA tervei szerint később rendszeresek lennének a Hold-utazások, ezek lebonyolítására azonban újabb versenytárgyalást fognak kiírni.

Minden eddiginél komolyabb kihívás előtt áll Elon Musk és cége, a SpaceX
Fotó: Steve Nesius / REUTERS

A szerződés és főleg annak megvalósulása példátlan előrelépés lenne az űriparban, hisz közel ötven éve szünetelnek a Hold-utazások, melyeket ráadásul akkor csak egyszer használható rakétákkal és űrhajóval tudtak lebonyolítani. Az első többször indítható járművet, az űrsiklót 1981-ben építették meg és helyezték üzembe, azonban hajtóműve annak is csak egyszer volt használható, a jármű a súrlódás által lelassulva, majd vitorlázórepülő-üzemmódban tért vissza a földre. A megoldás távolról sem volt tökéletes, mivel egy jármű kevéssel az indítás után semmisült meg, egy pedig a légkörbe való belépéskor égett el, miután hőpajzsa megsérült. A programot 2011-ben leállították, azóta amerikai földről nem is indult ember az űrbe a közelmúltig, amikor immár a SpaceX indított utasokat a Nemzetközi Űrállomásra, többször használható rakétákkal.

A mostani tervvel, ha sikerrel jár, több cél is megvalósul: több mint hatvan évvel az első űrutazás után végre lesz hajtóművel együtt többször használható űrjármű, több mint ötven év után lesz holdutazás, és megnyílhat a lehetőség a régóta tervbe vett Mars-utazásra is. Az évtizedekkel ezelőtt megrekedt iparág, amely a SpaceX újraindítható rakétáival vett lendületet, most folytathatja azt a fejlődést, melyet eredetileg a 20. század végére terveztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.