Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 9., vasárnap, Gergely napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/elon-musk-cege-szervezheti-a-hold-utazast-9676322/

Elon Musk cége szervezheti a Hold-utazást

Az Amazon-alapító Jeff Bezos cégét és más versenyzőket megelőzve nyerte el Elon Musk cége a megbízást. Ki kell fejlesztenie az űrjárművet, és három év múlva indulhat a Hold-utazás.

Korunk legnagyobb vállalkozói, Jeff Bezos és Elon Musk évek óta dédelgetett álma, hogy űrcégeik közreműködésével 1972 óta először ember utazhasson a Holdra. A NASA pénteken bejelentette, hogy Musk cége, a SpaceX nyerte el a 2,9 milliárd dolláros megbízást, hogy megépítse az embert a Holdra juttatni képes űrjárművet, mégpedig úgy, hogy 2024 elején sor kerülhessen az utazásra. Versenyben volt még Bezos cége, a Blue Origin együttműködésben a Lockheed Martinnal és más cégekkel, valamint a Dynetics hadiipari cég.

A NASA közleménye szerint a tervezett Starship űrjárműnek tágas kabinnal kell rendelkeznie, két embernek lehetővé kell tennie a Hold felszínére lépést és onnan a visszatérést, és teljes mértékben újrahasználható inditó- és leszállóegységgel kell rendelkeznie, hogy később akár Mars-utazásra is használható legyen. A járműnek először majd egy próbautat kell tennie a Holdra, mielőtt ember utazna vele. A NASA tervei szerint később rendszeresek lennének a Hold-utazások, ezek lebonyolítására azonban újabb versenytárgyalást fognak kiírni.

Minden eddiginél komolyabb kihívás előtt áll Elon Musk és cége, a SpaceX
Fotó: Steve Nesius / REUTERS

A szerződés és főleg annak megvalósulása példátlan előrelépés lenne az űriparban, hisz közel ötven éve szünetelnek a Hold-utazások, melyeket ráadásul akkor csak egyszer használható rakétákkal és űrhajóval tudtak lebonyolítani. Az első többször indítható járművet, az űrsiklót 1981-ben építették meg és helyezték üzembe, azonban hajtóműve annak is csak egyszer volt használható, a jármű a súrlódás által lelassulva, majd vitorlázórepülő-üzemmódban tért vissza a földre. A megoldás távolról sem volt tökéletes, mivel egy jármű kevéssel az indítás után semmisült meg, egy pedig a légkörbe való belépéskor égett el, miután hőpajzsa megsérült. A programot 2011-ben leállították, azóta amerikai földről nem is indult ember az űrbe a közelmúltig, amikor immár a SpaceX indított utasokat a Nemzetközi Űrállomásra, többször használható rakétákkal.

A mostani tervvel, ha sikerrel jár, több cél is megvalósul: több mint hatvan évvel az első űrutazás után végre lesz hajtóművel együtt többször használható űrjármű, több mint ötven év után lesz holdutazás, és megnyílhat a lehetőség a régóta tervbe vett Mars-utazásra is. Az évtizedekkel ezelőtt megrekedt iparág, amely a SpaceX újraindítható rakétáival vett lendületet, most folytathatja azt a fejlődést, melyet eredetileg a 20. század végére terveztek.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

Mi a teendő, ha élesben szólal meg a sziréna Dunaújvárosban?
Havi rendszerességgel ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztórendszert, melyet köznapi nyelven szirénának hívjuk.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!