Elon Musk ismét manipulálta a bitcoin árfolyamát

Nem először váltanak ki viharos árfolyammozgást a kriptodevizáknál a Tesla-vezér szavai.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 13. 17:20
null
A Tesla- és Space-X-vezér görbe tükröt tart a piac és a befektetők elé? Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla a továbbiakban nem fogad el bitcoint az autók vételárának kiegyenlítésekor, mivel a még forgalomban nem lévő bitcoinok előállításának(bányászatának) óriási az áramszükséglete, így környezetszennyező és klímakárosító. Elon Musk Tesla-vezér bejelentésére az árfolyam rögtön tíz százalékkal esett, miközben az indok meglehetősen álságosnak tűnik, miután Musk csak néhány hónapja jelentette be a bitcoin elfogadását, egyúttal azt is, hogy akkor a cég bevásárolt a kriptodevizából. Nos, pár hónapja pontosan ugyanolyan kárt okozott a bitcoinbányászat, mint most, ezért Musk lépéseit és közléseit nem lehet máshogy értelmezni, mint hogy manipulálta az árfolyamot, és ezen a Tesla profitált is az első negyedéves beszámoló szerint.

Musk egy másik kriptodeviza, a dogecoin árfolyamát is manipulálta: többször emlegette, hogy tetszik neki az eszköz (ezt megindokolni nem tudta, hisz belső értéke a legtöbb kriptodevizának nincs), majd egy szereplésekor, melyet sokan vártak, váratlanul rosszat mondott róla. A gyors véleményváltoztatás megint csak manipulatív szándékra utalhat, miközben nem tudhatjuk, hogy profitált-e ezen az üzletember vagy valamelyik vállalkozása.

A Tesla- és Space-X-vezér görbe tükröt tart a piac és a befektetők elé?
Fotó: AFP

Felmerül a kérdés, hogy a piac miért hallgat ennyire Elon Muskra, miért okoz a véleménye akár 10-20 százalékos árfolyam-elmozdulást, és ha ez manipuláció, miért nem szankcionálja senki. Nos, Elon Musk a világ egyik leggazdagabb embere, amit vállalkozásainak köszönhet. A Tesla és Musk űrcége, a SpaceX sikereinek hatására sokan készpénznek tekintik a vállalkozó minden megnyilvánulását, így szaladnak venni vagy eladni, ha egy adott befektetési termékről véleményt mond.

Szabályozott piaci termékek esetében ez tiltott árfolyam-befolyásolásnak minősül, amit korábban Musk saját cége, a Tesla részvényével is elkövetett, akkor meg is büntették érte. A kriptodevizák szabályozása azonban igen hiányos, így a bennfentes kereskedésre és árfolyam-manipulációra vonatkozó szabályok sem érvényesek esetükben. Hogy a világ egyik legügyesebb vállalkozójának és leggazdagabb emberének miért van szüksége az ilyen, a hírnevét rontó manipulációkra, arra eddig nem sikerült magyarázatot találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.