Erősödő forintra és gazdasági fellendülésre számít idén az Equilor

A világgazdasági folyamatokban a legfontosabb esemény most Joe Biden elnökségének kezdete.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 20. 10:47
A number of grounded Southwest Airlines Boeing 737 MAX 8 aircraft are shown parked at Victorville Airport in Victorville, California
A repülőtér betonján veszteglő 737 Max repülőgépek az USA-ban. Kijavítják a rossz programot Fotó: REUTERS/Mike Blake
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Equilor Befektetési Zrt. sajtótájékoztatón értékelte a tavalyi évet, egyúttal beszámolt idei makrogazdasági, piaci várakozásairól. Szécsényi Bálint vezérigazgató elmondta, hogy 2020 a koronavírus éve volt, a tőkepiac azonban erős maradt,

a gazdaságok és a piacok felkészültebben vártak bármilyen sokkot, mint korábban.

Tény, hogy több pénz is került a gazdaságba, mégpedig soha nem látott mértékben.

Az Equilor aktív volt, több kibocsátásban részt vett, egyúttal nagyot lépett előre a vállalati ügyfélkör bővítésének területén, miközben a digitalizáció felgyorsult, a fejlesztések lehetővé teszik, hogy minden online intézhető legyen. Emellett a BÉT áruszekcióját is fejleszteni akarja a cég, a szekció reformja megtörtént, ami lehetővé teszi, hogy ismét fellendüljön az 1990-es években fénykorát élő piac.

Török Lajos vezető elemző szerint a legfontosabb esemény most Joe Biden elnökségének kezdete. Az elemző szerint kiszámíthatóbb elnök lesz, ami mérsékli a geopolitikai kockázatokat. Vélhetően növekedési pályán marad az amerikai gazdaság, ugyanakkor emelkedhetnek a vállalati nyereségadó kulcsai és a legfelsőbb jövedelemadó-kulcsok is. Óriási pénzosztás történik rövid távon, a minimálbért is megemelték 15 dollárra a korábbi 7,25-ről, ami sok céget megterhelhet.

Sok intézkedés még nem ismert, amire azonban még számítani lehet: óriási infrastrukturális beruházások és a zöld energia támogatása. Bizonytalansági tényezők is vannak: a munkaerőpiac még instabil, inflációs kockázat is várható, felfelé tolódhat a hozamgörbe, így drágulhat az amerikai államadósság finanszírozása. A külpolitikában a legfontosabb kérdés Kína, amely már nemcsak gazdasági partner, hanem kihívó is. Ami a dollárt illeti: tavaly komolyan gyengült az amerikai fizetőeszköz a főbb valutákkal szemben, ez akár trendszerűen folytatódhat is, leginkább a más országokénál jóval nagyobb fedezetlen amerikai pénzkibocsátás miatt.

Az elemző bízik benne, hogy az oltási programok lezajlanak az év közepéig, ami fontos, hogy az idősebb korosztályoknál megtörténjen ez, akkor már csökkenthetők a korlátozások.

A gazdaságok alakulása a második hullám miatt W alakúvá formálódtak az eredetileg várt V helyett.

Európában is nyugodtabb a helyzet, mint tavaly, fontos, hogy a brexitmegállapodással nagy bizonytalanság szűnt meg. Itthon is a második félévre várja az elemző a fellendülést. Tavaly durván elszállt a hiány, és elszaladt az államadósság, remélhetőleg a második félévben jön egy komoly fellendülés, ami a költségvetés helyzetét is stabilizálja. Négyszázalékos gazdasági növekedés várható jövőre, az infláció kevéssel három százalék fölött alakulhat.

Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője a forint árfolyamáról azt mondta, nincsenek ciklikus szakaszok az utóbbi években, hanem folyamatos gyengülő pálya alakult ki, amely tavaly felgyorsult. Ezt pedig nem sikerült ledolgozni az év hátralévő részében, jegybanki segítség is kellett az egyhetes betéti kamat emelésével. Idén a szakember szerint

nagyobb tere lesz az erősödésnek.

Rövidesen indulhatnak a veszteglő repülőgépek
Fotó: REUTERS/Mike Blake

Ami befektetési szempontból a részvényszektorokat illet: az Equilor véleménye szerint az európai bankszektor viszonylag alulértékelt és ugyancsak fellendülésre számíthatnak az amerikai légitársaságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.