Erősödő kockázatot jelent a lakások túlértékeltsége

Nincs különösebb veszély a magyarországi, azon belül a budapesti lakáspiacon, ugyanakkor a fővárosban erősödik a túlértékeltség – hangzott el egy tegnapi konferencián. A falusi csokról a jegybank szakértője azt mondta, a vásárlásra fordítható ötmillió forintos ár alatt zajlik az érintett településeken az adásvételek kétharmada.

2019. 03. 30. 8:30
null
Sokszor már a tervezéskor elkelnek az új otthonok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödik a túlértékeltség kockázata a budapesti lakáspiacon – jelentette ki Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Portfólió tegnapi Lakásklub című rendezvényén. A szakember szerint ugyanakkor rendkívül heterogén a magyar főváros, elég, ha a Belvárost és a peremkerületeket vetjük össze.

Noha növekszik a banki finanszírozás, és nagyon terjednek a fix kamatozású hiteltermékek, a vásárlók fele még mindig készpénzes. Banai Ádám szerint ezért végső soron nincs különösebb kockázat a fővárosban sem.

Sokszor már a tervezéskor elkelnek az új otthonok
Fotó: Kurucz Árpád

Ráadásul térségi, sőt európai összevetésben is alacsonynak számít a magyarországi hitelállomány, a lakossági eladósodottság mértéke jelentősen elmarad Csehországétól, Lengyelországétól és Szlovákiáétól is.

Az elmúlt időszakban Budapesten nagyon gyors dinamikájú, a vidéki nagyvárosokban viszonylag gyors dinamikájú drágulás zajlott, a kisebb településeken ugyanakkor ismét stagnálni kezdtek az árak.

Banai Ádám a falusi családi otthonteremtési kedvezményről (csok) azt mondta, a használt ingatlannál igényelhető öt plusz ötmillió forint nagyon jelentős összeg. A jegybank a szóba jöhető településeket megvizsgálva arra jutott, hogy a falusi csokból vásárlásra fordítható ötmillió forintos szint alatt zajlott az adásvételek kétharmada.

A lakáspiaci kereslet egyelőre nem látszik mérséklődni, amit az is mutat, hogy tovább csökkentek az értékesítési idők. Banai Ádám jelezte, Budapesten egy kisméretű, keresett lakást akár két hónap, vidéken pedig három hónap alatt el lehet adni.

Arról is beszélt, hogy idén tetőzhetnek a lakásátadások: Budapesten csaknem 15 ezer lakás készülhet el, szemben a tavalyi alig négyezerrel. Hozzátette ugyanakkor, hogy az áfakérdés rendezésével sem várható nagy arányú lakásátadás 2020–21-ben, kezdődő építkezésre pedig azokban alig számítani.

Görög Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztérium főosztályvezetője emlékeztetett rá, hogy a 2010-ben megalakuló kormány hitelválság közepén vette át az ország irányítását. A teljes lakossági devizahitel-állomány mintegy 5300 milliárd forintot tett ki, a hitelesek kétharmada családos volt.

A hitelválság kezelése után 2015-ben bevezetett csok, majd a 2016-ban kibővített otthonteremtési program több tízezer családnak segített lakáshoz jutni.

A családok 2016 eleje és 2018 vége között átlagosan 2,9 millió forint csokot kaptak, havonta átlagosan 2300-an részesültek a juttatásban. Az igénylők 35 százaléka három- vagy többgyermekes, illetve ennyi utódot vállaló család, csaknem felük kétgyermekes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.