Európai társaiknál derűsebben látják a jövőt az itthoni vállalkozások

Optimistábbak a magyar cégek az európai átlagnál: mintegy felük szerint idén még nem lesz recesszió – derül ki az Intrum vállalati felméréséből. Legborúsabban az olasz cégek látják a jövőt.  

Magyar Nemzet
2020. 07. 16. 8:36
null
MN_SABLON Fotó: Magyar Nemzet Forrás: Intrum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrázta az európai piacokat a Covid-járvány nyomán érkező gazdasági visszaesés, a cégek körében egyelőre nincs egységes stratégia a válság kezelésére – derült ki az Intrum vállalati fizetési jelentéséből, az EPR-ből. Az Intrum, Euró­pa vezető credit-menedzsmentszolgáltatója 24 európai ország több száz cégvezetőjét kérdezte meg az év első felében arról, hogy látják jelenleg és a közeljövőben a cégük helyzetét és milyen lépéseket terveznek pénzügyi problémáik megoldására.

Kevésbé meglepő, hogy tavaly óta jelentősen romlottak a céges várakozások: az európai vállalatok 56 százaléka egy éven belül recesszióra számít – tavaly ez az arány még csak 28 százalék volt. Leginkább Olaszországban borúlátók a vállalkozók – 83 százalékuk számít visszaesésre az idén –, őket követi Belgium és Szlovákia. Ezzel szemben Horvátországban, Bulgáriában és Írországban csak a cégvezetők 27, 33, illetve 35 százaléka vár egy éven belül recessziót.

A magyar szektor szintén viszonylag optimista: a válaszadók 50 százaléka szerint csökkenhet idén a magyar GDP, 45 százalék szerint viszont csak később várható recesszió. Ugyanakkor azok aránya, akik szerint öt éven belül nem lesz visszaesés, tavaly óta 32 százalékról ötre csökkent.

Fotó: Magyar Nemzet / Intrum

– Az Intrum adatai egybeesnek más mérésekkel, például a K&H kkv bizalmi indexével, amelyek arra mutattak rá, hogy a magyar kkv-kat viszonylag enyhén érintette a járvány – hangsúlyozta Deszpot Károly, az Intrum magyarországi sales és üzletfejlesztési igazgatója. – Az EPR szerint európai szinten a vállalatokat közel azonos mértékben érintette a gazdasági visszaesés.

Magyarországon ezzel szemben valamivel enyhébbek lehettek a kkv-k kárai, a veszteség inkább a nagyvállalatoknál, például a nagy járműipari cégeknél csapódott le. Ez magyarázza azt, hogy nálunk a cégvezetők jelentős része inkább optimista.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.