Évtizedek óta családi kézben van a legszebb hazai birtok

Sertésfarm, szántóföld és almáskert is békésen megfér hazánk legszebbnek választott birtokán. A derecskei gazdaságban igyekeznek a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett termelni, erre pedig a következő generációkat is megtanítanák.

2019. 09. 12. 15:34
null
A derecskei gazdaságban a következő két évben korszerűsítésekre készülnek a tulajdonosok Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehetetlen küldetés hatékonyan, mégis környezetkímélően termelni az agráriumban. A magyar gazdák pedig mára bizonyították, hogy képesek fenntartható módon, világszínvonalon egészséges élelmiszert előállítani. Ezt jelzi a Magyarország legszebb birtoka címet elnyert gazdaság példája is. A Hajdú-Bihar megyei Derecskén működő Bold Agro Kft. azonban idén nemcsak e címet nyerte el, hanem az év gyümölcstermesztő gazdaságává is megválasztotta a szakmai zsűri. A társaság egyedülálló módon ötvözi az állattartást, a gyümölcstermesztést, valamint az ezekre épülő vendéglátást.

Jakab István, a verseny fővédnöke, a parlament alelnöke és a Magosz elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: minden olyan kezdeményezés támogatást érdemel, amely felhívja a figyelmet a mezőgazdasági tevékenység jelentőségére és a vidéken végzett munka eredményeire. A zsűri célja az volt, hogy megtalálja azokat a gazdálkodó családokat, üzemeket, amelyek példája követendő mások számára is.

– Látogatásaink során megtapasztalhattuk, hogy az élen járó gazdák birtokában vannak a XXI. századi tudásnak, ismerik és használják a digitális eszközöket, a precíziós gazdálkodás ­elemeit, az öntözési lehetőségeket – mondta.

A vállalkozás jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron szántóföldinövény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik. Az 1990-ben alapított, 100 százalékban magyar családi tulajdonban lévő gazdaságban e két üzletág szervesen összekapcsolódik. A sertéseknek szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növényeknek fontos tápanyagokat sertéshígtrágyával pótolják.

Az almáskertekből kikerülő gyümölcs egy részét – az évi ötezer tonna eladott alma mellett – házon belül fel is dolgozzák. Mintegy félmillió liter gyümölcslevet készítenek, és az idén bevezetett Dér Juice márkanéven forgalmazzák. E két főtevékenységet egészíti ki a derecskei birtokon létrehozott Almavirág étterem és Rendezvényház, amely elsősorban a helyben megtermelt nyersanyagokra alapoz. A gazdaság mára Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik: 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztat.

A derecskei gazdaságban a következő két évben korszerűsítésekre készülnek a tulajdonosok
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Imre, a kft. alapítója 2010-től ugyanakkor tudatosan vonta be családját a vállalatcsoport vezetésébe. A cég vezetését a fia, Szabó Viktor vette át, aki elsősorban az árbevétel jelentős részét képező növénytermesztési és sertésüzletágért felel. Testvére, Szabó Veronika vezeti az Almavirág éttermet, felesége, Szabóné Karcza Veronika pedig a gyümölcsfeldolgozást és a Dér Juice gyümölcslevek forgalmazását irányítja.

Szabó Viktor, a cég ügyvezetője a tegnapi sajtóbejárás kapcsán lapunknak elmondta: a gazdaságban az ágazatok közti harmóniával igyekeznek csökkenteni a környezetterhelést és minimalizálni a birtok ökológiai lábnyomát. A sertéstelep a szakmai berkekben követendő példának számító dániai telepek között is a legjobb 20 százalék közé sorolható.

– A célunk, hogy a technológiai innovációnak köszönhetően továbbra is minőségi termékeket tudjunk előállítani. A fenntartható termelés fontosságát pedig az utánunk következő generációknak is meg szeretnénk mutatni – fogalmazott az ügyvezető. Ez utóbbit célozza a Kertpedagógia program elindítása, amelynek köszönhetően évente tízezer kisiskolás ismerkedhet meg a felelős kertműveléssel.

Bár a gazdálkodás színvonala már ma is magasnak mondható, a következő két évben további fejlesztésekre készülnek, a beruházások értéke megközelíti a 4,5 milliárd forintot. Kibővítik többek között az alma tárolására szolgáló hűtőházat, a sertéstelepet, korszerűsítik a növénytermesztéshez szükséges gépparkot, a gyümölcslevek előállítását pedig egy egyedi tervezésű pneumatikus préssel teszik még hatékonyabbá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.