Fehérlápon át vezet az út a gyógyfürdőhöz

2019. 02. 22. 18:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan nem kell kerülniük a gyógyfürdőzésre vágyó dél-balatoni nyaralóknak, ha el akarnak jutni Csisztafürdőre, mivel egy Területfejlesztési operatív program pályázaton elnyert 650 millió forintból zöld jelzést kapott a balatonfenvyes–csisztafürdői vonalszakasz rekonstrukciója. A keskeny nyomtávú vasút fenyves–csisztai ágát tizenkilenc éve használaton kívül helyezték, így aki a Dél-Balatonról, például Fenyvesről, Fonyódról, Balatonboglárról vagy Lelléről autóval akart eddig eljutni a tó déli partjától mindössze öt kilométerre eső gyógyfürdőhöz, az kénytelen volt megtenni a 26 kilométeres Boglár–Lengyeltóti–Buzsák–Csiszta­puszta utat.

Balatonfenyves és térsége évtizedek óta küzdött, hogy az ötvenes évekbeli olajfúrás eredménytelensége következtében feltört, 42 fokos csisztai gyógyvizet minél több beteg ember elérje, ám az igyekezet csak most vezetett eredményhez. Egy 2016-os kormánydöntés alapján már elkészültek a tervek a hivatalos nevén Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút fejlesztésére, így Fenyves polgármestere szerint azokat csak fel kell frissíteni. Lombár Gábor úgy látja, hogy mivel a természeti értékekben gazdag Nagybereken áthaladó szakasz felújítása nem zavarja a turizmust, a munkálatok nyáron is folytatódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.