Felértékelődhet a faktoring a moratórium után

Különösen a kis- és középvállalkozások számára segítség a működő tőke biztosítása a bizonytalan piaci időszakban.

Horváth
2021. 02. 01. 21:25
null
Már nem csak a kisebb cégek keresik a szolgáltatást Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiteltörlesztési moratórium megszüntetése után a faktoring további felértékelődésére számítanak a piac szereplői. Egyre nagyobb ugyanis az érdeklődés az olyan termékek iránt, ahol a vevő nemfizetésének kockázatát egy harmadik fél vállalja át – hívja fel a figyelmet a Takarék Faktorház, amely forgalmának 28 százalékos növekedésével eddigi legjobb évét zárta 2020-ban.

A vevőkövetelések előzetes megfinanszírozására a 2020-as tavaszi veszélyhelyzet kihirdetése után nőtt meg jelentősen az érdeklődés.

Válsághelyzetben sok cég tart attól, hogy vevői csak késve tudnak fizetni, ezért faktorál – azaz követelést ad el –, hogy hamar pénzhez jusson.

Tavaly ősszel pedig, a hiteltörlesztési moratórium várt megszüntetése miatt ugrott meg az előfinanszírozás iránti igény, a moratórium meghosszabbítása viszont idén várhatóan eltolhatja a kereslet növekedését.

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan termékek iránt, ahol a vevő nem fizetésének kockázatát egy harmadik fél vállalja át
Fotó: Bach Máté

A faktorház teljesítményét nagyban segítette, hogy a Takarék-csoport integrációja során 2019-ben létrehozott Takarékbank ügyfelei tavaly a korábbinál sokkal nagyobb arányban vették igénybe a társaság szolgáltatását. A Takarék Faktorház idén is számít a bank támogatására, és 2021-ben mintegy százmilliárd forintos forgalommal tervez. A gazdaság felpörgetésében a faktorálásnak is fontos szerepe lesz, különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) segítheti a működő tőke biztosításával egy olyan időszakban, amikor a cégek a bizonytalan környezetben kintlévőségeik minimalizálására törekednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.