Felfelé javított várakozások

Magyar Nemzet
2019. 12. 18. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően döntött tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely változatlanul hagyta az alapkamatot – kommentálták az esztendő utolsó kamatdöntő ülését a piaci elemzők, akik továbbra is laza monetáris politikára számítanak. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint szigorítás a monetáris kondí­ciókban legközelebb 2021-ben következhet be, alapkamat-emelésre 2021 negyedik negyedéve előtt nem számítanak.

Az MNB ugyanakkor megemelte ­2020-as inflációs várakozását, 3,4 százalékról 3,5-re. A többi évre vonatkozó előrejelzés nem változott, 2019-re 3,3 százalék, 2021-re és 2022-re egy­aránt három százalék. A legfrissebb Inflá­ciós jelentés részleteit holnap közli az MNB. A jegybank az idei növekedési várakozását 4,5 százalékról 4,9 százalékra módosította, a 2020-ast 3,3 százalékról 3,7 százalékra, a 2021-est 3,3 százalékról 3,5 százalékra emelte, míg a 2022-es változatlanul 3,5 százalék. A felzárkózás az eurózónához továbbra is legalább két százalékpontos növekedési többlet fennmaradása mellett folytatódik – közölték.

Nagy Márton: Egyre több pénzt tesz félre a lakosság
Fotó: Havran Zoltán

Döntöttek a Növekedési kötvényprogram (NKP) eddigi 300 milliárd forintos keretének 2020. január elsejével 450 milliárd forintra növeléséről is. Az év végéig tizenöt vállalat bocsát ki kötvényeket e program keretében, és jövőre további húsz-huszonöt vállalattal számolnak. A testület nem változtatott sem az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig –0,05 százalékon hagyták.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jelentős átrendeződést indított be a pia­con, és egyre inkább új megtakarításokat vonzott az állampapírpiacra – jelentette ki az MNB alelnöke a kamatdöntést követően.

Nagy Márton a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: a megtakarítási ráta fokozatosan emelkedik, jelenleg évente 3500 milliárd forintot tesz félre a lakosság. Ahhoz, hogy 2023-ban a lakosság kezében lévő állampapír-állomány elérje a kormány által kívánatos 11 ezer milliárd forintot, havonta 70 mil­liárd forintnak kellene beáramlania a lakossági papírokba, az MNB szerint ez várhatóan 30 százalékkal túlteljesül. Ehhez a MÁP+ eredeti feltételei­hez nem szabad hozzányúlni – húzta alá az alelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.