Felpörgött régiónk digitális fejlődése

Majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt Kelet- és Közép-Európában a digitális gazdaság a koronavírus-járvány első öt hónapjában, mint az elmúlt két évben. A McKinsey globális tanácsadó cég adatai szerint 2020 januárja és májusa között a térségben több mint 14 százalékos növekedési ütemet mutatott fel a digitális gazdaság, megközelítve a 2019-es egész éves bővülés mértékét.

Horváth Éva
2020. 10. 17. 19:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulópontot hozott térségünk digitális átalakulásában a koronavírus. A március óta eltelt időszakban 12 millió új online felhasználó jelent meg a régióban, amely több embert jelent, mint Horvátország, Szlovákia és Szlovénia lakossága együttvéve. Figyelemre méltó, hogy a leginkább kiugró növekedést a 65 év feletti korcsoportban regisztrálták, ahogyan az is, hogy a válaszadók körülbelül hetven százaléka készül arra, hogy a járványt követően is használja majd az új, digitális szolgáltatásokat – derül ki a McKinsey friss tanulmányából.

Jelentős mértékben emelkedett a 65 év feletti digitális felhasználók száma a koronavírus-járvány kirobbanása óta a régiónkban
Fotó: Bencsik Ádám

A tanácsadó cég két évvel ezelőtt még Kelet és Közép-Európa tíz, erős digitális növekedési potenciált mutató országát vette górcső alá, olyan kihívókként vizsgálva Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát, amelyek képesek lehetnek az úgynevezett digitális éllovasok (skandináv államok, Benelux-országok, Írország és Észtország) nyomába eredni és lemásolni azok sikereit. A 2020 márciusában kirobbant világjárvány következtében Kelet- és Közép-Európa azonban rácáfolt ezekre a várakozásokra, s a prognózisoknál is hamarabb és erőteljesebben felpörögve bizonyította, további digitális növekedési potenciállal rendelkezik.

A pandémia pedig nem azért jelentett fordulópontot, mert különösebben megváltoztatta a digitális átalakulás módját, hanem azért, mert még inkább kihangsúlyozta az átalakulás fontosságát

– vélekedik Jurica Novak, a McKinsey közép-európai ügyvezető partnere, a jelentést készítő csapat vezetője.

A McKinsey friss jelentése szerint a régió jó alapokkal rendelkezik a digitális átalakulás eredményes folytatásához a válság után kialakuló új alapállapotban is. A kedvező adottságok közé sorolható az erős makrogazdasági teljesítmény (az egy főre eső GDP 115 százalékos bővülése 2004 és 2019 között), a kiváló minőségű digitális infrastruktúra, valamint a vibráló, sikerorientált digitális ökoszisztéma, benne Kelet- és Közép-Európa összesen mintegy 31 milliárd eurót érő legnagyobb startupjaival. Mindezeken túl a régió jó alap- és középfokú oktatási rendszert mondhat magáénak, valamint bőséges tehetségbázist.

Kiemelten fontos az ügyfélkapcsolatok mielőbbi digitalizációja és azzal párhuzamosan az informatikai rendszerek modernizációja. A jelentés készítői szerint átfogó, minden érdekelt felet tömörítő, közös fellépésre van szükség a kelet- és közép-európai digitális potenciál minél jobb kiaknázásához. Azért, hogy az átalakulás a koronavírus-válság után is eredményes lehessen, a McKinsey szakértői átfogó megközelítést javasolnak a vállalkozásoknak, amelynek része az ügyfélkapcsolatok és az ügyintézés digitalizálása, a működés optimalizálása, valamint az informatikai rendszerek modernizációja is. A lehetőség a politikai döntéshozókat pedig arra ösztökélheti, hogy több közszolgáltatást költöztessenek az internetre, könnyebb ügyintézést biztosítva az egyéneknek és a vállalkozásoknak.

Jurica Novak meggyőződése, hogy Kelet- és Közép-Európának úgy van esélye megragadni a jövőbeni növekedés lehetőségét, ha az egyes országok képesek üzleti-, illetve közszférájukban legalább olyan üteműre gyorsítani a digitális átalakulást, amilyen sebességgel a hazai felhasználók szintjén zajlik a folyamat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.