Folytatódik az adóhivatal fagylalt- és gyümölcsrazziája

Az ország több megyéjében keresik fel az adóhivatal ellenőrei a fagylaltárusokat és az utcai zöldségeseket, gyümölcsárusokat, bizonyos helyeken pedig a cukrászdákban is feltűnnek a revizorok. A hatóság emberei már a Balaton partján is vizsgálódnak.

Jakubász Tamás
2019. 06. 20. 7:34
null
Elsősorban a nyugtaadást vizsgálják az ellenőrök Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahol sok a vásárló, az érdeklődő, ott előbb-utóbb felbukkan egy adóellenőr – ezt a feltételezést erősíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss ellenőrzési terve.

A kimutatás szerint ezen a héten a vendéglátóhelyek és a szezonális termékek, termények árusítói vannak a hatóság érdeklődésének középpontjában. Hivatali kíváncsiskodásra elsősorban a fagylaltozók számíthatnak: a hűsítő édességet áruló vállalkozásokat ellenőrzik Budapest egyes részei mellett Baranyában, Zalában, Fejér megyében, Vasban és Tolnában. Több megyében a cukrászdákban is felbukkanhatnak a héten a NAV-osok, míg Fejér megyében a kávézókat üzemeltető vállalkozásoknak is érdemes felkészülniük. Revizorok jelenhetnek meg a Balaton-part Veszprém megyei vendéglátóinál és a helyi strandok kereskedőinél.

Elsősorban a nyugtaadást vizsgálják az ellenőrök
Fotó: Bach Máté

A fagyirazzia egyébként bizonyos megyékben már korábban elkezdődött, pontosan úgy, mint a gyümölcsrazzia. A napokban Bács-Kiskun megye, Baranya, Heves és Komárom-Esztergom zöldségeseit, út menti árusait, kitelepült kereskedőit látogatják meg a hatóság emberei, miközben Pest megyében piacvizsgálatot hirdettek, és Szabolcsban is szerepelnek a piacolók az ellenőrizendő kereskedők időszaki adóhivatali listáján.

A hatóság kimutatásából kiderül, hogy a NAV emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottai­kat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket. Adott helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet ellenőrzése és az áruk eredete is.

A vizsgálódások részleteiről, vagyis a helyszínekről és az időpontokról egyébként az adóhivatal most is előre részletes tájékoztatást adott saját honlapján, az adótraffi­pax elnevezésű tájékoztatási felületen. Ez a hetente frissülő internetes összesítés voltaképpen nem más, mint a feketegazdaság elleni hatósági megoldások egyike.

A tapasztalat szerint az előre bejelentett vizsgálódások idején általában körültekintőbben járnak el a vállalkozások, s ez köszön vissza az online pénztárgépekből érkező adatokból is.

Az online kasszák ugyanakkor azt is megmutatják, ha később valamely gazdasági szereplőnél esetleg visszaesik a forgalom – az okok kiderítésére újabb ellenőrzés indulhat, immár személyre szabottan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.