Fordulat: erősödik a forint

Hirtelen forinterősödés kezdődött a jegybank csütörtöki nyilatkozata után, ami tegnap is kitartott. Bő 24 óra alatt így közel két százalékot erősödött a hazai valuta az euróhoz képest.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 15. 6:45
null
Magához tért a nemzeti valuta. Nemkívánatos már az árfolyamgyengülés Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint árfolyama hónapok óta tartó gyengülő trendben szerda délután újabb történelmi mélypontot ért el, ekkor egy euróért már 340 forintot adtak. Csütörtök délelőtt azonban éles fordulat következett Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének sajtótájékoztatója után: a forint erősödni kezdett, és ez tegnap is folytatódott. Péntek délelőtt egy euróért kevesebb, mint 335 forintot kellett adni. Mi indokolhatta a heves mozgásokat?

A forint árfolyama 2018 tavaszán kezdett trendszerűen gyengülni, noha a magyar gazdaság állapota ezt egyáltalán nem indokolta. Alacsony a költségvetési hiány, többletes a kereskedelmi mérleg, nagyjából egyensúlyban a fizetési mérleg, gyors a gazdasági növekedés üteme, és az ország GDP-arányos adóssága évek óta nagymértékben csökken.

Ilyen fundamentumok mellett egy ország valutája stabil szokott lenni, legfeljebb rövid távú hatások mozgatják az árfolyamot. A forint gyengülése mégis tartós lett, sőt az elmúlt hónapokban fel is gyorsult: a hazai valuta újabb és újabb történelmi mélypontot ért el.

Magához tért a nemzeti valuta. Nemkívánatos már az árfolyamgyengülés
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

A folyamatot nehéz volt magyarázni, azonban nemrég követhető lett, hogy mi zajlik. A jegybank adataiból kiderült, hogy a forintra kilencmilliárd euró értékben nyitottak úgynevezett short pozíciókat (lényegében forintot vesznek kölcsön, eladják devizáért, majd a devizát későbbi időpontban váltják vissza forintra). Ezen akkor nyernek, ha a forint gyengül, emellett, ha magasabb kamatozású devizára váltják a forintot (dollár, cseh korona, lengyel zloty vagy akár mexikói peso), akkor a kamatkülönbözetet biztosan megnyerik az ügyleten.

Úgy tűnik, a forint esetében arra számítottak, hogy addig fog trendszerűen gyengülni, amíg a rövid kamat rendkívül alacsony marad. Ez eddig így is volt, pár hete azonban az MNB változtatni kezdett: az általa meghirdetett devizacsere-aukción nem fogadott el ajánlatot, azaz csökkenteni kezdte a rendszerben lévő többlet-forintlikviditást, ami a kamatok emelkedéséhez vezetett.

Ezt eleinte nem értékelte monetáris szigorításként a jegybank, így a forint árfolyama átmeneti erősödés után tovább gyengült, csütörtökön azonban Nagy Márton közölte, hogy a lépés a bankközi kamatszint emelésének eszköze, egyfajta monetáris szigorítás, éppen azért, hogy egyre kevésbé érje meg a forint elleni short pozíciók nyitása.

Ezt szóbeli intervenciónak lehetett tekinteni: a jegybank alelnöke a piac tudtára adta, hogy nem kívánatos már a forint gyengülése. Amint tegnap megírtuk, ilyen esetekben a short pozí­ciók tulajdonosai gyorsan zárni kezdik ügyleteiket, hogy minél előbb realizálják nyereségüket. Az általuk keltett hirtelen kereslet heves forinterősödéshez vezet, ez történhetett tegnap is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.