Ha Ön hisz a cégében, mi miért ne tennénk? (x)

Fejlessze Ön is vállalkozását az MKB Banknál is elérhető NHP Fix hitelkonstrukcióval!

2019. 09. 02. 23:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2019. év eleje óta elérhető az államilag támogatott NHP Fix hitelkonstrukció a vállalkozások számára. A hitel részleteiről és feltételeiről Kerek Norberttel, az MKB Bank vállalati üzletfejlesztési igazgatójával beszélgettünk.

Elérhető az MKB Banknál az MNB NHP Fix hitelterméke?

Az MNB új NHP Fix terméke az MKB Csoportnál 2019. január 2. óta érhető el mind beruházási hitelek, mind pénzügyi lízing vonatkozásában. Kedvező, a maximum 10 éves futamidő végéig fix, legfeljebb évi 2,5%-os kedvezményes kamaton érhető el mindazon kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, akik a program kereteiben finanszírozható beruházást terveznek és hajtanak végre.

A korábbi NHP termékekhez képest mennyivel egyszerűbb/bonyolultabb a termék?

A termék lényegében a korábbi szakaszokban kialakult feltételrendszerre épül, néhány korlátozás ugyan bevezetésre került a korábbi szakaszokhoz képest az MNB oldaláról, ugyanakkor úgy látjuk, hogy a termék megfelelően támogatja a KKV-k beruházási igényeit, melyet a beérkezett igények volumene is igazol. Az NHP programokkal kapcsolatos feltételek a kezdetek óta hasonlóak, így folyamati és adminisztrációs szempontból már kitaposott útvonalon haladunk.

Mekkora az érdeklődés az NHP Fix iránt?

A beérkezett kérelmek, kérdések száma, valamint a már folyamatban lévő és folyósított összegek alapján elmondhatjuk, hogy jelentős az érdeklődés a program iránt, legyen szó akár beruházási hitelről, akár a program keretében nyújtható pénzügyi lízingről. Az ország egész területéről érkeznek kérdések, hitelkérelmek; ügyfélkör alapján azt mondhatjuk, hogy a teljes KKV szektor számára kiemelten fontos a fix kamatozás nyújtotta kiszámíthatóság.

Mely szektorok a leggyakoribb hitelfelvevők?

Az MKB Bank – a KKV szektor fejlődésének elkötelezett partnereként – a legújabb NHP szakaszt is elsők között vezette be a termékpalettájára és az azóta beérkezett igények, kérdések és már folyósított ügyletek alapján azt látjuk, hogy minden szektorból érkeznek megkeresések országszerte. Legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági és üzleti szolgáltatási szektor irányából érkezik, valamint jelentős az érdeklődés a lízingcégek refinanszírozása kapcsán.

Jellemzően mi az igénybevétel célja?

Az igénybevétel célja a program szellemiségéhez illeszkedve beruházás, azon belül pedig kiemelkedő a mezőgazdasági és az üzleti szolgáltatási szektor beruházásainak finanszírozása.

Mi az átlagos futamidő, hitelösszeg?

Az átlagos futamidő beruházási hitelek esetén 7 év, a már folyósított kölcsönök alapján úgy látjuk, hogy eddig átlagosan nagyobb (jellemzően 150 millió forint feletti) beruházási igények kerültek benyújtásra, de bankunk a konstrukciónak megfelelően már 3 millió forintos hitelösszegtől nyitott a KKV-k beruházási igényeinek finanszírozására. Lízingügyletek terén is jelentős kereslet mutatkozik, átlagosan 6 millió forintos összegben.

Hozzájárulhat-e az NHP Fix a vállalati marzsok további szűküléséhez azáltal, hogy a 2,5%-os kamatfelár által indokolhatónál kockázatosabb KKV-kat is meghiteleznek a bankok, ahogy az korábban is jellemző volt?

Azt tapasztaljuk, hogy az NHP programok indulása óta jelentősen átalakult a vállalati hitelezési piac. Ügyfeleink egyre inkább keresik minden termék esetén a fix kamatozású konstrukciókat, ezért az MKB is kidolgozott egy, az NHP Fix keretrendszerének nem megfelelő vállalatok részére is elérhető, saját forrásból biztosított – meghatározott feltételek teljesülése esetén – fix kamatozású hitelterméket. Ezek a fix kamatozású finanszírozási megoldások az Ügyfelek számára biztonságot, kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelentenek – az ügyfélélmény növelését mindenkor szem előtt tartva. Alapvetően minden beérkezett hitelkérelmet egyedileg bírálunk el, a mindenkori üzleti és kockázati szabályrendszer alapján, nem kivétel ez alól az MNB által refinanszírozott NHP konstrukció sem. Az ügyfelek pénzügyi adatai alapján a lehető legkedvezőbb finanszírozási megoldást igyekszünk biztosítani Ügyfeleink részére. Tekintettel arra, hogy az NHP Fix keretében csak új beruházások finanszírozhatók, kiegészítő finanszírozási igény esetén is tudunk fix kamatozású konstrukciót nyújtani, legyen szó például akár folyószámlahitelről, vagy forgóeszközhitelről.

Hol és hogyan lehet igényelni ezt a hitelkonstrukciót?

A termék mind a vállalati, mind a kisvállalati ügyfélkörben elérhető. Bankfiókjainkban kollégáink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére, ahol pontos részleteket is megtudhatnak a hitelkonstrukcióról.

Részletes információk: www.mkb.hu/nhp

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.