Hamar kijelölnék a barnamezős fejlesztési helyeket

A közlekedésfejlesztés és az otthonteremtés áll a budapesti fejlesztéspolitika fókuszában.

2020. 09. 10. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés nyár eleji döntése alapján a kormány felhatalmazást kapott rá, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve állapítsa meg a barnamezős akcióterületeket, ahol a lakásokat ötszázalékos forgalmi adóval lehet megvásárolni, a lakásbérlés pedig áfamentes lehet – számolt be Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a városi otthonteremtési program helyzetéről a Portfólió lakáskonferenciáján. A Miniszterelnökség szakpolitikusa reményét fejezte ki, hogy mindezek nyomán

még ebben az évben megjelenhetnek az első rendeletek, amelyekkel materiálisan is életbe lép az ötszázalékos áfa.

Támogatott építkezések. Most már csak a rozsdaövezetekben él az alacsony áfakulcs
Fotó: Kurucz Árpád

Fürjes Balázs előadásában részletesen beszélt a kormányzat Budapestet érintő 2030-ig szóló fejlesztési terveiről, amelynek három kulcsterülete van: a közlekedés fejlesztése, az otthonteremtés és a közparkfejlesztési program. Szerinte a közlekedés terén van a legtöbb teendő, mivel

a nagyjából 1,7 milliós lakosú fővárosba – legalábbis a járványhelyzet előtti adatok szerint – 1,4 milliónyian járnak be az agglomerációból dolgozni, tanulni, szolgáltatásokat igénybe venni.

Az államtitkár szerint a HÉV-vonalak korszerűsítésére és az elővárosi vasútvonalak fejlesztésére van szükség. A távlati cél az, hogy az elővárosi állomásokról óránként négy vonat indulhasson Budapestre, három metróvonallal kapcsolatot teremtve, és mindezt egységes jegyrendszerrel lehessen igénybe venni.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója előadásában felemásnak értékelte az elmúlt évek lakáspolitikáját.

Kedvezőtlen volt, hogy csak a keresletre fókuszált, ami fűtötte az áremelkedést, nem volt elégséges a lakásmennyiség pótlása, a bérlakások piacán pedig nem történt változás. Pozitívum ugyanakkor, hogy a Magyar Állampapír Plusz bevezetésével sikerült megfékezni a további erős drágulást, és hogy kedvező kamatozású, hosszú távú finanszírozási mód áll rendelkezésre a fejlesztésekhez az NHP Hajrá! forrásaival.

Az ügyvezető igazgató a rozsdaövezeti ötszázalékos lakásáfát fontos lépésnek nevezte, de szerinte szükség lenne arra, hogy máshol is 27 százaléknál kedvezőbb adókulccsal lehessen lakást építeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.