Hamarosan ismét megtelhetnek élettel az irodák

Nem tudhatjuk pontosan, mikor népesülnek be ismét az irodaházak, ahogyan azt sem, hogyan néz majd ki az a munkahely, ahová visszamegyünk. Jelenleg nagyvállalatok tucatjai tervezik az irodai visszatérést, különös tekintettel arra, hogy a munkatársak biztonságban tudják magunkat, újra sokadmagukkal egy fedél alatt. A digitális eszközök, amelyek remekül vizsgáztak a járvány okozta kényszerű átállásban, a visszarendeződésben is kitüntetett szerepet kapnak – akár marad a home office, akár újraindul az irodai élet.

2020. 05. 17. 10:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általánosan elfogadott gyakorlat híján az üzleti szereplők maguk kovácsolnak terveket a járványhelyzet utánra, a visszarendeződésre, hiszen a korlátozások fokozatos lazulásával ez egyre időszerűbb. Ezekben az elképzelésekben több szempontból is megkerülhetetlenek a céges informatikai és infokommunikációs eszközök, a felhő-alapú szolgáltatások, a csoportmunkát támogató irodai rendszerek, amelyek még a szkeptikusokat is meggyőzték hatékonyságukról és hasznosságukról az elmúlt két hónapban. A kényszerű bezárkózás miatti átállást ugyanis nem lehetett volna megvalósítani a digitális vívmányok nélkül, így a cégek a radikálisan megváltozott körülmények között is ki tudják szolgálni az ügyfeleiket, a munkatársak el tudják látni a feladataikat.

Bebizonyosodott, hogy a bevezetett folyamatok jelentős részét szükséges lesz fenntartani a járványhelyzet okozta változásokat követően is. A digitális átállás megkérdőjelezhetetlen, akármilyen utat is választanak a nagyvállalatok. Ha – akár részben, akár szinte teljes egészében – megmarad a távmunka, az egyértelműen szükségessé teszi a most kialakított infrastruktúrát, ebben már nagy valószínűséggel nem lesz visszalépés. Ehhez az együttműködést lehetővé tévő szoftverek már mindenki gépén ott vannak, csak megfelelő internetkapcsolat szükséges a használatukhoz. Elképzelhető a hibrid visszatérés is, amelyben a csapatok egyik fele egy tárgyalóból, a többiek pedig otthonról jelentkeznek be a félig virtuális megbeszélésbe. Ebben az esetben a képet és a hangot is optimalizálni kell az eszközökön, amelyek sokfélék lehetnek.

Sokak számára lassan véget érhet a home office időszaka

A munkáltatók dönthetnek úgy, hogy megpróbálnak visszatérni az eredeti kerékvágásba, ehhez azonban garantálni kell, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát a munkahelyén. Ennek eszközei lehetnek a világszerte megjelenő járványkövető applikációk (Magyarországon a VírusRadar), de fontos lehet az érintésmentes beléptetőrendszerek alkalmazása is. Fejlett kérdőívező és kiértékelő megoldások is a vállalatok rendelkezésére állnak, ha szeretnék megtudni a munkavállalók véleményét az irodai visszatérés mikéntjéről. Egyúttal felmérhetők a kockázatok is, illetve – akár mesterséges intelligenciával támogatva –, kifinomultabb döntések is hozhatók az értékes háttéradatok segítségével: kiket és milyen munkakörökben célszerű home office-ban tovább foglalkoztatni, hogyan kell felépíteni a műszakokat a kockázatok csökkentése érdekében, hogyan lehet a fizikai távolságtartás feltételeit megteremteni a munkahelyen.

Érdemes lehet mérni a dolgozók testhőmérsékletét, ezt pedig akár egy humanoid robot is képes elvégezni: például ha a hőkamerás beléptetőkapu lázat jelez egy munkavállalónál, őt a robot a vállalati protokoll szerint irányíthatja tovább úgy, hogy megóvja az egészséges kollégákat. A fizikai biztonság mellett várhatóan az informatikai biztonság is felértékelődik: a digitális technológia akkor válik valóban hasznossá, ha a megoldásokat a vállalat és a szállító közösen, a biztonságot fókuszban tartva találja meg és vezeti be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.