Három évtizedes csúcson az építőipar

Visszafogottabban teljesített az építőipar a nyár végén, mint azt az év első felében megszokhattuk. Ebben az erős tavalyi második fél év és a nyári leállások mellett az is szerepet játszhatott, hogy érzékelhetővé kezd válni a jövő évtől kivezetendő kedvezményes lakásáfa hatása.

2019. 10. 17. 13:41
null
Idén még 18-20 ezer otthon átadása várható Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon erős a tavalyi második fél évi viszonyítási alap, ezért nem meglepetés az építőipari növekedés lassulása – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Koji ­László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Az idei ­augusztusi adatok alapján ugyanis az építőipar a korábbi hónapoktól elmaradva alig hat százalékkal növelte termelését, jóllehet a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése szerint az év első nyolc hónapjában összességében így is csaknem harmincszázalékos a fellendülés. Koji László hangsúlyozta, a gazdasági rendszerváltozás óta nem volt olyan éve az ágazatnak, mint amilyen az idei lesz. A termelési érték folyó áron a várakozások szerint meghaladja a 4000 milliárd forintot, az építőipar ráadásul mintegy százezer fővel bővítette alkalmazotti létszámát a 2010-es évek eleji mélypontjához viszonyítva.

Míg az egyéb építmények építésének mértéke csökkent, addig az épületépítések 14 százalékkal meghaladták az előző év augusztusáét. Utóbbinál lakó-, kulturális és ipari épületek eredményezték a növekedést. Koji László hangsúlyozta, a lakásépítések egyelőre jól teljesítenek, de már erős kivárás tapasztalható a jövő évvel megszűnő ötszázalékos forgalmi adó miatt. – Az ötszázalékos lakásáfa szabályozási és támogatási kérdés. Úgy látjuk, hogy az idén mintegy 18-20 ezer lakást adhatnak át, jövőre valószínűleg már csak 14-15 ezret, 2021-re pedig még nagyobb lehet a visszaesés – fejtegette Koji László.

Mint tegnapi összeállításunkban bemutattuk, a lakáspiacon erős bizonytalanságot és megtorpanást okoz a lakásáfa kérdése. A helyzet lehetséges kezelésére éppen az ÉVOSZ javaslatát idéztük, amely a kormány családpolitikai célkitűzéseivel egyezően és a csokhoz hasonlóan a saját célra vásárlóknak nyújtana segítséget, a befektetési vásárlásokat kizárva a támogatásból. E szerint életvitelszerű ottlakás esetén az öt- és a 27 százalékos áfa közötti különbözetet vissza lehetne igényelni.

Idén még 18-20 ezer otthon átadása várható
Fotó: Bach Máté

– Elsősorban a magasépítéseknek köszönhető az építőipari termelés augusztusi növekedése – mondta György László, az innovációs tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára az M1-en. Mint kifejtette, az épületépítések bővülése azt jelenti, hogy a vágyott otthonok és a későbbi gazdasági növekedést húzó termelőkapacitások valósultak meg. A mélyépítések szerinte valószínűleg a szabadságolások miatt estek vissza augusztusban, de az év első felében elképesztő mértékben növekedtek, tehát folyamatosan tart a közlekedési, az alap- és a közmű-infrastruktúra fejlesztése. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője is hasonlót vetett fel, mondván, az építőiparban is megjelenhetett az iparban már szokásos nyári leállás fogalma. A szakértő megjegyezte: a kedvezményes áfakulcs tartóssá tétele segíthetné az építőipar magas szintű teljesítményének fenntartását.

Horváth András, a Takarékbank elemzője lapunknak küldött kommentárjában azt írta: a szakemberhiány a lakó- és irodaépületek esetében kifejezetten komoly problémákat és csúszásokat eredményez. – De a visszaemelkedő áfa és más bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást, így a lakóingatlan-piac jelentős fékező tényező lehet az építőipari konjunktúrában a következő években – fejtette ki az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.