Hat ok, amiért erős lesz a régiós újraindítás

Az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés várható a Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa országaiban – jelentette ki Varga Mihály.

Magyar Nemzet
2021. 07. 22. 16:30
null
Varga Mihály Pénzügyminiszter 20210709 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha folytatódik a sikeres újraindítás, az uniós átlagot meghaladó, öt százalék feletti gazdasági növekedés várható a Kárpát-medence és Közép-Kelet-Európa országaiban a következő években – jelentette ki Varga Mihály a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem gazdasági panelbeszélgetésén. A pénzügyminiszter hat pontban foglalta össze a térséget jellemző gazdasági folyamatokat és kihívásokat.

Varga Mihály előadása leszögezte: a Kárpát-medence gazdaságai között Magyarországé az elsők között lehet, és még idén elérheti a járvány előtti teljesítményét. Ez elsősorban a támogató fiskális politikának, a beruházások ösztönzésének, az adócsökkentéseknek és a munkahelyek védelmének köszönhető.

A pénzügyminiszter második tényezőként a válságkezelés miatt megugró hiány- és adósságszinteket jelölte meg. Az elmúlt évben a járvány elleni védekezés volt az elsődleges cél, most a gazdaság újraindítására kell összpontosítani a forrásokat. Ezért a térség valamennyi országában lazítani kellett a fiskális politikán, amely az államadósság emelkedéséhez vezetett. A sikeres újraindítást követően vissza kell térni a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Varga Mihály harmadikként a visszatérő munkaerőhiányt jelölte meg, amely ismét tartós kihívás lehet az uniós országokban. Magyarországon a foglalkoztatás már elérte a járvány előtti szintet, a munkanélküliségi ráta pedig a hatodik legalacsonyabb az unióban. Nem véletlen, hogy a gazdaság újraindítása során a hatékonyságot és versenyképességet növelő beruházásokra helyezi a hangsúlyt a kormány, mert ezek ellensúlyozzák a munkaerőhiány hatásait.

Az újraindítást a legtöbb országban megugró bérek és növekvő fogyasztás kíséri – ismertette a pénzügyminiszter előadása negyedik megállapítását, emlékeztetve, hogy Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom hat, a keresetek tíz százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.

Varga Mihály ötödik és hatodik tényezőként az infláció emelkedését és a monetáris politikák erre adott válaszait jelölte meg. Az infláció emelkedésére a növekvő bérek és kereslet mellett nemzetközi folyamatok is hatással vannak, többek között szállítási és értékláncproblémák. Ezek a folyamatok a tárcavezető szerint a monetáris politika irányítóit Európa-szerte stratégiájuk felülvizsgálatára, változtatására kényszerítik annak érdekében, hogy mérsékelni tudják az infláció alakulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.