Hétezermilliárd forintos alap az újraindításhoz

Varga Mihály: A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv.

Magyar Nemzet
2021. 06. 20. 10:10
VARGA Mihly
Budapest, 2021. május 11. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerzõdéseinek aláírása elõtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forintos beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott – mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Varga Mihály hangsúlyozta, szeretnék minél hamarabb visszanyerni azt a növekedési képességet, ami a járvány előtti éveket jellemezte. Mint mondta, 2022 már ez az év lehet – ismertette a távirati iroda.

A pénzügyminiszter kiemelte: úgy számolnak, hogy 2021-ben a gazdaság eléri azt a pontot, ahol 2019 végén, a járvány előtt tartott, és 2022-ben 5,2 százalékos gazdasági növekedés, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll.

Varga Mihály hozzátette azt is, hogy vannak fontos társadalompolitikai célok, ezek között említette a családok támogatását, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a 25 év alattiak adómentességének bevezetését.

– A jövő évnek már az újraindítás kiteljesedéséről kell szólnia, arról, hogy a magyar gazdaság újra azon a pályán haladhat tovább, ahol a járványt megelőző időszakban volt – fogalmazott. A pénzügyminiszter felidézte, nagyon fontos volt a gazdaságvédelmi alap – amelyben különböző forrásokat gyűjtöttek össze például beruházások indításához és munkahelyek védelméhez –, valamint a járvány elleni védekezési alap.

A 2022-es költségvetés megőrzi ennek struktúráját, de már gazdaság-újraindításról van szó; 7300 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alapot különítenek el a büdzsében – fejtette ki. Hozzátette, továbbra is lesz egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, 3600 milliárd forintos keretösszeggel.

Varga Mihály ugyanakkor jelezte, bízik abban, hogy 2022 után egyre kisebb hangsúly lesz a járvány elleni védekezésen. A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első negyedévben már érezhető volt a tavalyi döntések megjelenése, főként a beruházások, fejlesztések területén. Az elindított beruházások fokozatosan megjelennek majd a gazdaság működésében. Emiatt Varga Mihály arra számít, hogy erőteljes „felpattanás” várható.

Kifejtette azt is, hogy a gazdasági növekedés legnagyobb lendületét 2016 óta az az adócsökkentő és béremelő megállapodás adta, amelyet a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötöttek.

– Ha erre a pályára vissza tudunk kerülni, és van egy fokozatos, de lendületes bérnövekedés, ugyanakkor az adókat csökkenteni tudjuk, akkor javulhat a magyar gazdaság versenyképessége, a növekedési pálya újra a négy-öt százalékos sávban képzelhető el – mondta a pénzügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.