Hiába illatos a mérgező takarítószer

2019. 09. 30. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A takarítás árt a nők egészségének – állapították meg a norvég Bergeni Egyetem tudósai, vizsgálatukról a Tudatos Vásárlók Egyesülete adott hírt. A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi kockázatairól készült több évtizedig tartó felmérés friss eredménye szerint a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet a szervezetre, mint napi húsz szál cigaretta elszívása.

A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, vagy akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. A tisztítószereknek való kitettség hosszú távon okozhat asztmát vagy más légzőszervi problémát, és előfordulhat idegrendszeri, emésztőrendszeri zavar, májkárosodás.

A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy ötféle tisztítószert mindenképpen érdemes kerülni az otthoni használat során, mert azok a legveszélyesebbek az összetételük miatt. Ezek a légfrissítők, az illatosított termékek, a rovarirtók, a klórtartalmú fertőtlenítőszerek és a toalettfertőtlenítők.

A légfrissítő termékek használatakor több mint száz különböző vegyi anyag juthat a levegőbe, amely azokra a legveszélyesebb, akik sokat tartózkodnak a négy fal között. A légfrissítő használata szem-, orr- vagy torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert okozhat, növelheti az asztma kockázatát, károsíthatja a májat, a vesét és a központi idegrendszert. Illatosításra inkább szárított növényeket, például levendulát, citromhéjat vagy mentát érdemes használni a vegyszermentes otthon mellett kampányoló tudatos vásárlók szerint. Hasonló problémákat okozhatnak az illatosított tisztítószerek, mosószerek, öblítők, továbbá az illatos papír zsebkendők, toalettpapírok is.

A rovarirtó szerek egy jelentős csoportja idegrendszeri célpontokon, illetve az ideg-izom áttevődésen fejti ki hatását, ezek a rendszerek pedig az állatvilágon belül igen hasonló módon működnek, ezért a rovarok ellen kifejlesztett szerek a velünk élő kutyák, macskák és az ember számára is mérgezők lehetnek. – Kevés vadabb dolog van, mint a mérgek tudatos szétspriccelése egy lakásban – jegyzi meg az egyesület.

A fertőtlenítőszerek közül a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek, amelyek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit, és ugyancsak a tüdőt károsítja. Ráadásul ezek a termékek kivétel nélkül a felmosóvízzel együtt a vécébe vagy épp a mosógépből a lefolyóba kerülnek, majd természetes élővizeinkben károsítják az állatvilágot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.