Integrálódhat a magyar és a horvát gázpiac

Minden eddiginél szorosabb együttműködésre tett javaslatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter horvát kollégájának Zágrábban.

2019. 06. 20. 8:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a horvát földgázpiac integrálásával, a fogyasztási igény összeadódásával erősödne a két ország pozíciója a gáztárgyalásokon. Ennek ismeretében minden eddiginél szorosabb együttműködésre tett javaslatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter horvát kollégájának Zágrábban. Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszterrel egyetértettek abban, hogy a részleteket kétoldalú kormányzati munkacsoport dolgozná ki. Ennek feladata az lesz, hogy megvitassa a magyar és a horvát gázhálózatok lehetséges egyesítésének kérdéseit, és azokat kormányzati döntésre előkészítse – mondta Szijjártó Péter a távirati irodának.

Ilyen kérdés lesz majd például az országhatárt átlépő gázszállítmányok után fizetendő tarifa eltörlése. A tárcavezető beszélt arról a tegnapi megállapodásról is, amely szerint a két ország adott esetben közösen tárgyalna olyan nagy energetikai vállalatokkal, amelyek a térségbe új forrásból érkező földgázellátást biztosíthatnak a horvátországi Krk szigeten építendő, cseppfolyós gázt fogadni képes terminál számára. Katari, algériai és amerikai vállalatok jöhetnek szóba a miniszter szerint.

Fotó: REUTERS/Gary Cameron

A Krk szigeti terminál megépülése – ami már több mint egy évtizede húzódik – azért is érdeke Magyarországnak Szijjártó Péter szerint, mert Közép-Európában az energiaellátás hosszabb távon továbbra is kritikus kérdés a bizonytalansági tényezők miatt. Ezek legfontosabbika, hogy Ukrajna és Oroszország között továbbra sincs tranzitszerződés a 2020-as esztendőtől. Igaz, a napokban – mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt – Moszkva jelezte: hajlandó Kijevvel meghosszabbítani a gázszállítási megállapodást a korábbi feltételekkel, és amennyiben Ukrajna vásárolna is földgázt nagyobb szomszédjától, 25 százalékos engedményt kapna az árból.

Ám a bizonytalanság fennáll, Magyarország pedig korábban vételi ajánlatot tett a terminál 25 százalékára, amelynek eladását a horvát fél ahhoz a feltételhez köti, hogy magyar cégek foglaljanak kapacitást a terminálban. Ez viszont – jegyezte meg Szijjártó Péter – jelenleg versenyképes áron nem tehető meg, mert a kínált ár jóval magasabb a jelenleg Magyarország által elérhetőnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.