ITM: 56 vizsgált típusból mindössze hétféle fényfüzér bizonyult biztonságosnak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a magyar családok nyugodt ünnepi készülődése érdekében rendelte el a karácsonyi fényfüzérek országos fogyasztóvédelmi vizsgálatát. Az ellenőrzés során az elmúlt hónapokban közel 150 ezer darab, nem biztonságos világító díszt, dekorációs eszközt vontak ki a forgalomból vagy semmisítettek meg a vámhatáron – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A karácsonyi füzérek, egyéb világító díszek, kültéri dekorációs eszközök ellenőrzése a kereskedelmi forgalomban már kapható és az országba a vámhatáron beérkező termékekre is kiterjedt.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködésben 30 féle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28, a termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust sikerült megállítani már a határon.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: a fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak. Az országhatáron a vámhatósággal közösen megállított fényfüzéreket pedig megsemmisítették, így azok már a boltokba sem kerülhettek be. Az ellenőrzött típusokból összességében csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek. Az akciónak köszönhetően összesen 150 ezer darab veszélyes terméket sikerült távol tartani a magyar otthonoktól, családoktól, gyermekektől.

Az ITM műszaki laborvizsgálatán megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt. A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt a termékek áramütést okozhatnak. Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert, a termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották. A súlyos veszélyt jelentő díszvilágítási füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól is visszahívni. A fényfüzérek termékbiztonsági ellenőrzései decemberben is folytatódnak.

A szaktárca a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozásokat védi a rendszeres vizsgálatokkal, akciókkal. A fokozott hatósági jelenlét hozzájárul a magyar családok nyugodt karácsonyi készülődéséhez, az ünnepek békéjéhez és biztonságához.

A dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.