Itthon és külföldön is nagy az igény a magyar szakemberekre

A balatoni vendéglátóhelyek fele már kinyitott, Tihanyban például 85 százaléka várja a vendégeket.

2020. 05. 15. 9:20
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hét külföldön és két hét itthon töltött karantén után remélhetőleg nem utazik vissza ausztriai vagy horvátországi munkahelyére a szakácsok és pincérek többsége, így talán enyhül a korábbi években tapasztalt balatoni munkaerőhiány a főszezonban – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Kisosz) somogyi elnöke. Kertész Rezső a főszezon várható eltolódása miatt kevésbé aggódik, mivel a dél-balatoni 1400 vendéglátóhely és 1600 kiskereskedelmi üzlet bevételét évek óta július második fele és augusztus első két hetének vendégforgalma határozza meg.

Másként látja a szakemberhiány várható alakulását Makkos Péter fonyódi vendéglőtulajdonos. Várakozása szerint aki az elmúlt években külföldön dolgozta végig a nyári üdülési szezont, az most is visszamegy vagy már vissza is ment. – Ausztriában előrébb járnak a korlátozások feloldásában, bődületes pénzt fizetnek a visszacsalogatott szakácsoknak, pincéreknek – ezt már Vágó Péter, a Kisosz Veszprém megyei elnöke mondta.

– Ha valaha szükség volt külföldön jól képzett magyar munkaerőre, most különösen nagy lehet rá az igény – szögezte le kérdésünkre a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Szamosi Lóránt kitért arra is, hogy a rendkívüli helyzet miatt a turisztikai ügyintézőket, szakácsokat, pincéreket, cukrászokat, fitness-wellness instruktorokat is oktató siófoki szakközépiskola tanulói szintvizsga nélkül is teljesíthetik az egybefüggő nyári gyakorlatukat. Mivel nem kötelező a gyakorlaton való személyes részvétel, működtethető az elméleti oktatásban alkalmazott digitális képzés is.

A megkérdezettek azt is jelezték, hogy a balatoni vendéglátóhelyek fele már kinyitott, Tihanyban például 85 százaléka várja kerthelyiségébe a vendégeket. A szezonális üzletek többsége még készül a nyitásra, sokan a tervek szerint pünkösdkor vagy június közepén és végén indulnak újra, mivel elsődleges a vírusveszély elhárítását célzó biztonsági intézkedésekre és a speciális előírásokra történő felkészülésük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.