Javuló magyarországi adatok, optimista OECD

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 22. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarthatónak nevezte a magyar gazdaság négy százalék feletti, öt százalékot közelítő idei növekedési ütemét a Költségvetési Tanács elnöke egy szakmai fórumon. Kovács Árpád az MTI szerint azt is elmondta, hogy a világgazdaság lassulása ellenére a legfrissebb német és amerikai előrejelzések is bizakodóbbak, mint korábban. Az államháztartási hiány véleménye szerint idén várhatóan a GDP 1,8 százaléka lesz, ami jövőre egy százalékra csökken. Az euró­pai uniós támogatások a hazai összbevételek három százalékát adják idén, és a következő ciklusban 1-1,5 százalékra csökkennek.

A magyar gazdaság teljesítményét az OECD legfrissebb, csütörtökön megjelent előrejelzése is pozitívan ítéli meg. Idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavalyi 5,1 százalék után, a szervezet szerint még a 2021-ben várható 3,1 százalékos gazdasági növekedés is elég nagy ütem ahhoz, hogy bővüljön a foglalkoztatottság és csökkenjen a munkanélküliség.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés hajtóereje a lakossági fogyasztás, amelynek bővülési ütemét a tovább javuló foglalkoztatottság, a bérek emelkedése, a lakásvásárlási támogatás és a laza monetáris politika támogatja.

A maastrichti kritériumok alapján számított, GDP-arányos államadósság tavaly 70,2 százalék volt. Az OECD az idei hiányt 67,2 százalékra, a jövő évit 65,3 százalékra becsli, 2021-re pedig további csökkenésre, 63,1 százalékra számít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.