Jó gazdája volt a magyar állam a Budapest Banknak

A pénzintézet 2015 óta megduplázta, és 1927 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét.

Forrás: MTI2020. 12. 15. 21:20
null
Bank és bezárt boltok_Koronavírus. 20200506 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó gazdája volt a magyar állam a Budapest Banknak – állapította meg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya által kedden kiadott közlemény azzal összefüggésben, hogy megkezdte működését a Magyar Bankholding Zrt., miután megszűnt a magyar állam többségi tulajdona a Budapest Bankban.

Az elmúlt öt évben a Budapest Bank jó befektetésnek bizonyult: a pénzintézet 54,5 milliárd forintos tőkenövekedést ért el, 22,5 milliárd forint osztalékfizetés mellett.

A közleményben felidézték: a mintegy háromezer főt foglalkoztató Budapest Bank az öt évig tartó állami tulajdonlás időszaka alatt eredményesen és sikeresen működött: 2015 óta megduplázta, és 1927 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, összesen 66,5 milliárd forint profitot realizált. A kiváló minőségű lakossági és vállalati portfóliónak köszönhetően a közel hatszázezer lakossági és közel 75 ezer vállalati ügyféllel rendelkező Budapest Bank a hazai bankszektor egyik leginkább válságálló pénzintézete, amit az is jelez, hogy a koronavírus-járvány nehézségeivel is eredményesen birkózott meg.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Budapest Bank az állami tulajdonlás öt éve alatt jelentős sikereket ért el, és a magyar gazdaság versenyképessége, valamint a munkahelyteremtés szempontjából meghatározó kkv szektor kiemelt partnerévé vált. Ezúton szeretném megköszönni a Budapest Bank vezetőinek és minden munkatársnak a közösen elért eredményeket, jövőbeli munkájukhoz pedig sok sikert kívánok – mondta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a közlemény szerint.

A többségi állami tulajdonban lévő bank az elmúlt években több mint harminc rangos szakmai díjat nyert el. Eredményes működéséért legutóbb 2020 novemberében a Figyelő Top200 Gálán kapta meg Az Év Pénzügyi Vállalkozása díjat – tette hozzá.

A közleményben idézik Lélfai Koppányt, a Budapest Bank vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy a Budapest Bank a hazai bankszektor egyik legeredményesebb szereplője, amelyet a kiegyensúlyozott működés és a kulcsterületeken elért dinamikus növekedés jellemez.

– Stratégiánk – a vállalati kultúránknak is köszönhetően – túlmutat a hagyományos és alapvető banki tevékenységen, hiszen sokat tettünk az elmúlt években a társadalomért és környezetünkért is. Biztos vagyok benne, hogy az erősségeink és az általunk képviselt értékek nagymértékben hozzá fognak járulni a Magyar Bankholding Zrt. sikeres működéséhez – tette hozzá.

A magyar állam a Budapest Bankban fennálló közvetett, többségi állami részesedését – apport útján – bocsátotta a Magyar Bankholding Zrt. rendelkezésére. Az apport révén a magyar állam teljesítette az EBRD-nek tett vállalását, emellett a bankholdingban – a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül – 30,35 százalékos részesedést szerzett – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.