Létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja

Lezárult a Budapest Bank, az MKB és az MTB részvényeinek apportja.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 20:26
null
2020.04.01. Budapest Koronavírus-járvány Babaváró hitel a Takarékbanknál Fotó: Katona Vanda (KV) Magyar Nemzet Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt., miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyével a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket apportálták kedden a Magyar Bankholdingba – közölte a holdingtársaság az MTI-vel.

Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddigi közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

A tájékoztatás szerint a pénzügyi holdingtársaság az apportot követően a jövőben prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint megtervezi és levezényli a bankok működését optimalizáló fúziós folyamatot. A részletes fúziós ütemterv és az üzleti stratégia kidolgozására a jövő évben kerül sor. A Budapest Bank, az MKB és az MTB egyelőre megőrzi önálló jogi státuszát, és külön brand alatt működik a jövőbeni fúziós folyamat megtörténtéig. Az apportot követően azonnal megkezdődik a csoportműködésből eredő szinergiák kiaknázása.

A Magyar Bankholding igazgatósági elnökének feladatait Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja el. Az igazgatóság tagjai továbbá Balog Ádám, Lélfai Koppány, valamint Tajthy Attila. A menedzsment munkáját – nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével – a három bankból érkező vezetők támogatják, akiket belső pályázaton választottak ki november elején. Csapó András a jogi és prudenciális kontrollért, Martzy Antal a stratégiai kontrollért, Egerszegi Ádám pedig a fúziós iroda irányításáért felel.

Rajtuk kívül tizenkét vezető alkotja a Magyar Bankholding induló szakértői gárdáját, lefedve a fúziós, a stratégiai, a működési, a technológiai, a jogi, a kockázatkezelési, a HR-, a számviteli, a kontrolling- és a kommunikációs területeket. A szakemberek egyelőre korábbi banki pozícióikat megőrizve látják el új feladataikat. A kötelező törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlattételre kerül sor az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. esetében január folyamán – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.